Skip To The Main Content

Note 25

Finansiell og markedsmessig risiko

TAFJORD er eksponert for ulik risiko. Følgende områder er etter styrets vurdering av betydning for å bedømme risiko knyttet til konsernets eiendeler, gjeld, finansielle stilling og fremtidige resultater.

Markedsrisiko
TAFJORD er først og fremst eksponert for den volatile kraftprisen i det nordiske kraftmarkedet. Svingninger i kraftprisen på ikke kontraktsfestet produksjonsvolum kan være betydelig. Kraftprisen vil til en viss grad være omvendt proporsjonal med produksjonsevnen, slik at resultateffektene dempes. Skatt virker også resultatutjevnende, ikke minst på grunn av grunnrentebeskatningen som medfører en marginalskatt på kraftproduksjon på 59%. Resterende kraftprisrisiko styres innenfor fastsatte risikorammer ved terminhandel i det nordiske kraftmarkedet - fortrinnsvis på kraftbørsen. Formålet med sikringshandelen er å skape mer forutsigbare resultater for konsernet, dog slik at dette i minst mulig grad svekker den langsiktige verdiskapningen. Med utgangspunkt i kraftprisnivået ved utgangen av 2019, anslår vi standardavviket for produksjonsverdien etter skatt til ca 50 mill. kr det kommende året.

Aktuelle finansielle instrumenter som inngår i sikringsrelasjonene for krafthandel er 1) sikringsobjektet som utgjør pris på solgt kraft samt 2) sikringsinstrumentet som er forwards/futures. Sikringshorisonten er 1,5 år. Resultatet fra sikringsbokføringen i 2019 utgjorde et tap på 49,7 mill. kr. Resultatet som følge av verdiendringer på kraftkontrakter, og som ikke er resultatført i 2019, utgjorde pluss 89,2 mill. kr, og en akkumulert posisjon på minus 17,7 mill. kr pr 31.12.2019.

TAFJORD har vedtatte rammer for sin kraft-/valutahandel som definerer risikoeksponeringen i markedet. For å utnytte produksjonsselskapets kompetanse i kraftmarkedet er det etablert et begrenset mandat for kortsiktig trading. Mandatet er gitt ved en Value at Risk-ramme på kr 3 mill. kr (akkumulert, 95 %, 1 dg.).

Enkelte kontrakter i sluttbrukermarkedet for strøm er eksponert for risiko knyttet til kundenes forbruksvolum og uttaksprofil. Disse håndteres spesielt under egen forvaltning, og volumet er begrenset.

Fjernvarmeinntektene påvirkes til en viss grad av endringer i kraftprisene. Anslagsvis 36 % av totalt fjernvarmevolum er solgt på flerårs kontrakter.

Prisnivået på avfall bestemmes i stor grad av rammebetingelsene knyttet til alternativ behandling, transportkostnader og eksport. Flerårskontrakter dekker 58 % av anleggets kapasitet kommende år.

Valutarisiko
TAFJORD er eksponert for valutarisiko som følge av at kraften i det nordiske kraftmarkedet omsettes i EUR, mens inntekter og kostnader for øvrig er i NOK. Valutaeksponeringen er både knyttet til salg av produsert kraft og kraftkjøp til strømomsetning. Valutaeksponeringen sammenstilles på konsernnivå, hvor kontraktsfestet kontantstrøm i EUR sikres i sin helhet. Usikret kontantstrøm i EUR valutasikres ikke. Sikringshorisonten følger av sikringsstrategien for kraftprisrisiko.

Kontantstrømmen i valuta (sikringsobjektet) sikres gjennom terminkontrakter (sikringsinstrument). Resultatet fra sikringsbokføringen på valuta i 2019 ga et tap på 2,5 mill. kr. Resultatet som følge av verdiendringer på valutakontrakter, og som ikke er resultatført i 2019, utgjorde pluss 7,7 mill. kr, og akkumulert er der en positiv verdi på 0,6 mill. kr per 31.12.2019.

Kredittrisiko
TAFJORD er eksponert for kredittrisiko primært ved handel i kraftmarkedet, men også ved plassering av overskuddslikviditet, samt bruk av finansielle kontrakter som rentebytteavtaler og valutaterminer. Det alt vesentligste av kraftkontraktene gjøres med den nordiske kraftbørsen som motpart (direkte eller via clearing), noe som betyr minimal motpartsrisiko. Andre finansielle kontrakter gjøres utelukkende mot anerkjente og solide nordiske banker og finansinstitusjoner.

Strøm- og nettvirksomheten er eksponert for kredittrisiko ved at leveranse av strøm og nettleie etterfaktureres. Det samme gjelder delvis virksomheten knyttet til energigjenvinning, selv om de største kundene på både fjernvarme- og avfallssiden er kommuner eller offentlig eide selskaper. For telekomvirksomheten forskuddsfaktureres de fleste av kundene. Konsernet har gode og innarbeidede rutiner for håndtering av denne risikoen.

Likviditets- og refinansieringsrisiko
Konsernet er eksponert for likviditetsrisiko i forhold til kortsiktige svingninger i kontantstrømmene og behovet for løpende å kunne gjøre opp sine forpliktelser etter hvert som de forfaller, samt mer langsiktig i forhold til å kunne få ny finansiering etter hvert som gamle lån forfaller - eventuelt ikke måtte utstede slike nye lån til ekstraordinært høye kostnader. Det er etablert rammer for både likviditetsreserve og finansieringsstruktur.

Likviditetsreserven består av bankinnskudd og utrukne trekkfasiliteter i solide nordiske banker.

TAFJORD har en konservativ holdning til refinansieringsrisiko, men ettersom finansieringskostnadene øker med løpetidene benyttes i hovedsak lån med mellomlange løpetider – typisk 3-5 år. Dette balanseres gjennom en distribuert profil på låneforfallene og en balansert bruk av både bank- og obligasjonsmarkedet. Videre skal til enhver tid en robust finansiell plattform sikre at TAFJORD oppleves som en solid låntaker og et attraktivt plasseringsalternativ i det norske kapitalmarkedet. Selskapet er ikke ratet hos et offentlig kredittratingbyrå, men har som målsetting å kunne tilfredsstille en slik eventuell rating tilsvarende et mål på minimum BBB.

Renterisiko
TAFJORD er foruten den direkte renterisikoen i gjeldsporteføljen indirekte eksponert for renterisiko gjennom inntektsreguleringsregimet for kraftnettvirksomheten og grunnrenteregimet i vannkraftvirksomheten. Renterisiko styres på konsernnivå etter fastsatte rammer for både kontantstrømsikring og durasjon. Av en total gjeldsportefølje på 2.245 mill. kr. er 900 mill. kr bundet gjennom fastrentekontrakter på mellom 3 og 8 års varighet. Av dette er 600 mill. kr sikret ved bruk av derivater i form av rentebytteavtaler. Rentebytteavtaler sikringsbokføres, og resultatet av denne sikringsbokføringen ga i 2019 et tap på 14,3 mill. kr. Markedsverdien av rentebytteavtalene er per 31.12.2019 negativ med 26 mill. kr. Som følge av sikringsbokføring er dette ikke hensyntatt i regnskapet. Vi anslår at den totale effekten av en renteøkning på 1 %-poeng ved inngangen til året vil være en resultatforverring for konsernet etter skatt på ca. 3 mill. kr.


Legg til min rapport

Skriv ut
TAFJORD ÅRSRAPPORT 2019    +47 70 10 00 00   post@tafjord.no  tafjord.no