Skip To The Main Content
menu-white
240317 Tafjord 2 4
Vedlikeholdsarbeidet relatert til kraftstasjonen Tafjord 2 startet i februar og ble avsluttet i juni.

I februar 2017 startet avdeling Kraftverksdrift i produksjonsselskapet på årets største prosjekt som innebar vedlikehold både av vannveien, ventilkammer og maskinene i vårt nest eldste kraftverk, Tafjord 2.

Vedlikeholdsarbeidet som ble gjennomført i kraftstasjonen denne våren var omfattende og innebar stopp i produksjonen på vel 4 måneder. Det var i hovedsak fem hovedleverandører som bistod oss med arbeidet; Solid Vedlikehold, GE Renewable Energy, Voith Hydro, Brødrene Dahl og Kvenna EMT. I tillegg hadde noen av disse lokale underleverandører som bidro inn i prosjektet.

Prosjektleder Thor Gunnar Hovlid fra Tafjord Kraftproduksjon, forteller at personell fra produksjonsselskapet bisto leverandørene med montørarbeid, rigging og ved helikoptertransporter. De gjorde også en stor jobb med å sørge for at vannet fra Heimste og Fremste Kaldhussætervatn ikke ble et problem i forbindelse med sandblåsing av røret i vannveien og ved arbeidet i ventilkammer Kvilebakken, som ligger like nedenfor inntaket.

-  Jobben for oss i Tafjord Kraftproduksjon startet med at vi rigget brakkeleir i Storflåna som mannskapet fra Solid Vedlikehold kunne bo i mens de gjennomførte sandblåsing og vedlikehold av vannveien. Dette arbeidet pågikk over lengre tid, og mannskapet bodde der en uke om gangen. Brakkeleiren bestod både av vaskebrakke, matbrakke, sovebrakker og toalett. Vi måtte i tillegg sørge for provisorisk strømtilførsel både til brakkeleiren og til to ventilkammer for at leverandørene våre skulle kunne gjennomføre jobbene de hadde ansvaret for, forteller prosjektlederen.

Vårens vedlikeholdsprosjekt hadde en kostnadsramme på 23. mill. kroner. Solid Vedlikehold stod for sandblåsing og maling av rørene i vannveien og turbinhus, mens GE Renewable Energy gjennomførte revisjon på generator og turbin og satte inn nye ventiler. Voith Hydro installerte nytt kontrollanlegg, magnetiseringsutstyr og elektronisk turbinregulator. Ombygging av ventilstyring på ventilkammer Kvilebakken var det Brødrene Dahl som hadde ansvaret for. Kvenna EMT gjennomførte revisjon av ventil og stod for ombygging av ventilstyring i ventilkammer T4.

Prosjektleder Hovlid forteller om stor aktivitet de månedene vedlikeholdsarbeidet pågikk, og at flere selskaper bidro til en vellykket gjennomføring.

- For å få etablert strømtilførsel til brakkeleiren og til de mer ufremkommelige stedene jobbene skulle utføres måtte vi leie trafo og aggregat fra Mørenett og strømkasser og kabler fra Cramo. Disse, samt brakkene vi leide fra Ramirent, måtte selvsagt fraktes opp i fjellet. Helikopter var det eneste fornuftige alternativet, så Nordhelikopter var ofte i luften for oss under dette prosjektet. I tillegg til utstyr, bistod de oss også med frakt av forsyninger til mannskapene – og med frakt av mannskap når de skulle til og fra brakkeleiren, sier Hovlid.

I ventilkammer T4 ble det benyttet en beltegående minikran ved renovering og ombygging.

- Å få fraktet denne opp i fjellet og få den på plass der den skulle være, var litt av en utfordring. Minikranen var litt for tung for helikopteret, noe som innebar at vi måtte demontere noen komponenter på den før den kunne flys inn. Det gikk greit, og ved hjelp av lange ledetau greide vi å få kranen på plass. Neste utfordring var at helikopterpiloten som bistod oss med jobben ikke hadde oversikt over området der kranen skulle plasseres, så han jobbet nærmest «i blinde». Men med god radiokommunikasjon mellom han og den som ledet operasjonen, gikk dette over all forventning, forteller Hovlid.

Prosjekt Tafjord 2 startet i februar og vannvegen til kraftstasjonen ble tappet ned i midten av mars. I midten av mai, etter at vedlikeholdet var avsluttet, ble vannveien fylt opp igjen. Den siste maskinen i kraftstasjonen startet opp igjen i juni og da var kraftstasjon Tafjord 2 i normal drift igjen.

220217 3
I februar ble det gjennomført nedtapping av Fremste Kaldhussætervatn. Dette grunnet vedlikeholdet som skulle gjennomføres på tappeventilen fra Heimste Kaldhussætervatn.
100317 nålestengsel
Nålestengsel ble montert ved inntaket til Fremste Kaldhussætervatn før revisjon av tappetunnelen kunne settes i gang.
240317 Tafjord 2 5
Jogeir Almstaad i sving med å frakte minikranen inn i tunnelen. Kranen ble benyttet under rehabilitering av rørbruddsventilen.
240317 Tafjord 2
Vedlikehold pågår inne i Tafjord 2.

Legg til min rapport

Skriv ut
footer2016
TAFJORD ÅRSRAPPORT 2017    +47 70 10 00 00   post@tafjord.no  tafjord.no