Skip To The Main Content
menu-white
031017 Kolbein dam oppstrøms etter oppgradering
Dam Kolbeinvatn nedstrøms etter oppgradering.

I løpet av sommerhalvåret ble det gjennomført et større arbeid med rehabilitering av dammene ved Kolbeinsvatn.

Prosjektleder Frode Oksnes forteller at jobben ble gjennomført for å oppfylle krav fra Norges vassdrags og energidirektorat (NVE). Fyllingsdammen hadde for lite fribord både til topp tettekjerne og til topp dam etter nye flomberegninger som ble godkjent av NVE i 2016. I tillegg var høyden på brystningen på begge sider av overløpet i overløpsdammen for lav til å hindre bølgeoverskylling med fare for erosjon i fundamentet.

Entreprenør Busengdal Transport har gjort en flott jobb. De startet i slutten av juli etter at snøen hadde smeltet i damområdet. Toppen av fyllingsdammen ble hevet med 1,4 meter og topp tettekjerne ble hevet 0,6 meter. I tillegg fikk både oppstrøms- og nedstrøms side samt damkronen ny plastring av stor stein. All masse til oppbyggingen ble hentet fra magasinet.

- Nå ser det riktig så fint ut, selv om det var svært utfordrende for entreprenøren å finne egnet plastringsstein i magasinet, sier Oksnes.

For å hindre bølgeoverskylling over brystningen på overløpsdammen ble det etablert en horisontal berme av blokk med ca. 5 meters bredde i nivå med høyeste regulerte vannstand på begge sider av selve overløpet på magasinsiden av dammen. 

Prosjektleder Oksnes forteller at denne skal sørge for at store bølger bryter og reduserer oppskyllingen på dammen. 

- Ved å gjøre det på denne måten, slapp vi å gjøre noe med betongbrystningen. Dermed slapp vi også å rigge for betongarbeider, sier han.

At dammen ligger nær verdensarvområdet, var en av flere utfordringer både vi og entreprenøren møtte underveis. Grensen til verdensarvområdet ligger tett inntil overløpsdammen, og denne grensen hadde ikke gravemaskinene lov å krysse. Det er også en del restriksjoner for bruk og vedlikehold av adkomstvei i verdensarvområdet. 

- Det meste av arbeidet foregikk i magasinet og like nedenfor fyllingsdammen, så det området som ble påvirket av anleggsarbeidet var godt innenfor de grensene som er gitt i den godkjente miljøplanen, forteller prosjektlederen, som er svært fornøyd med resultatet etter oppgraderingen.

Entreprenøren avsluttet arbeidet 3. oktober, og den første snøen i området kom samtidig med at den siste gravemaskinen beltet seg ut fra området.

 
031017 Kolbeinsdammen før oppgradering 090817
Dam Kolbeinvatn før oppgradering.
031017 Kolbein dam nedstrøms etter oppgr. 2017
Dam Kolbeinvatn oppstrøms etter oppgradering.

Legg til min rapport

Skriv ut
footer2016
TAFJORD ÅRSRAPPORT 2017    +47 70 10 00 00   post@tafjord.no  tafjord.no