Skip To The Main Content
Snømåling, som utføres to ganger i vinterhalvåret, er et av de mange input som benyttes til optimaliseringsprosessen i POM.
Ferdigstillingen av dataverktøyet Powel Optimal Midterm, ble feiret med kake i Holen i januar.

Fredag 6. januar feiret Tafjord Kraftproduksjon ferdigstillelse av dataverktøyet Powel Optimal Midterm (POM), som er et optimaliseringsverktøy for vannkraftproduksjon på lengre (1-3 år) sikt.

TAFJORD har fått være med i utviklingsfasen og har vært pilotkunde hos Powel. En av dem som har vært aktivt med fra konsernet i dette arbeidet, energiforvalter Håvard Linge Alstadsæter, forteller at POM skal erstatte Vansimtap som TAFJORD har brukt siden 1985.

- Vansimtap, som er en programvare som er utviklet av SINTEF, har DOS-grensesnitt. Dette er ikke integrert i eksisterende systemer som for eksempel Nimbus. Ved å erstatte Vansimtap med POM forventer vi både kostnadsbesparelse og høyere optimaliseringsinntekter, sier han. 

POM har en detaljert modell av TAFJORDs vannmagasin og kraftstasjoner. Som input til optimaliseringsprosessen benyttes en oversikt over planlagte driftsstanser, magasinstatus, tilsigshistorikk og prisprognoser. I vinterhalvåret benyttes i tillegg beregnet eller målt snømagasin til en vårflomprognose.

- Resultatet fra modellen kommer som kjøreplaner til hver enkelt kraftstasjon og tilhørende magasinutvikling. Dette gir oss en brukstid på kraftverket og dermed også en pris på vannet, en vannverdi, som blir brukt i verktøyet SHOP for produksjonsplanlegging med kortere horisont. SHOP inkluderer også virkningsgradskurver og kostnader ved å starte og stoppe stasjonene i optimaliseringen. Dette bidrar til en effektiv utnyttelse av vann og utstyr, forteller Alstadsæter.   

Den langsiktige planen fra POM kan også brukes til budsjettering og risikohåndtering.

- Brukergrensesnittet til POM ligger i en prosessorientert applikasjon som heter Nimbus. Nimbus benyttes i dag til en rekke daglige prosesser innen produksjonsplanlegging og håndtering av andre markedsprosesser. Vi bestemmer selv hvordan arbeidsprosessen skal defineres i Nimbus, og sikrer dermed at beste praksis benyttes uansett hvem som gjennomfører oppgavene.

Nytt optimaliseringsverktøy 3
Snømåling, som utføres to ganger i vinterhalvåret, er et av de mange input som benyttes til optimaliseringsprosessen i POM.

Legg til min rapport

Skriv ut
footer2016
TAFJORD ÅRSRAPPORT 2016    +47 70 10 00 00   post@tafjord.no  tafjord.no