Skip To The Main Content
Digitalisering og kompetanseheving
Store gratulasjoner til de fire nye Energioperatørene i produksjonsselskapet. Fagprøven ble gjennomført medio oktober og samtlige bestod med glans. Fra venstre: Per Ove Hjelme, Stein Inge Ytterland Smoge, Andreas Huss, fagleder Alf Hoel og Thor Gunnar Hovlid.

De aller fleste medarbeiderne i Tafjord Kraftproduksjon har sin arbeidsplass i Tafjord. Drift og vedlikehold av kraftstasjonene er deres hovedoppgave. Endrede rammebetingelser stiller nå enda strengere krav til organisasjonens evne til effektiv drift.

Produksjonsselskapet har i alle år hatt en stabil arbeidsstokk med lav turn-over. Nå står imidlertid organisasjonen foran et generasjonsskifte. Lavere kraftpriser og økt kostnadsfokus har også sterk innvirkning på rammebetingelser for driften.

- Det er svært viktig at kraftstasjonene våre har størst mulig oppetid, slik at vi får maksimalt ut av det vannet vi til enhver tid har tilgjengelig til kraftproduksjon. Realitetene for fremtiden innebærer imidlertid at vi må gjennomføre dette med færre ansatte enn tidligere. Dette krever at vi har rett kompetanse på plass. Samtidig må vi satse på økt digitalisering. Det innebærer at vi må bygge mer sikkerhet inn i de systemene vi har for overvåking av kraftstasjonene våre. Dermed kan vi lettere se når vedlikehold er påkrevd. På den måten kan vi få en mer effektiv bruk av de ressursene vi har tilgjengelige, sier vedlikeholdsleder Hallbjørn Brekke.

Mye av vedlikeholdsarbeidet i og rundt kraftstasjonene skal gjennomføres ved hjelp av eget mannskap. Kontinuerlig kompetanseheving av selskapets yngre medarbeidere er derfor også helt nødvendig.

- Vi har gjennomført en kompetansekartlegging av selskapets medarbeidere og det utarbeides planer for kompetanseutvikling slik at vi skal kunne nå de målene som er satt. Fire av våre ansatte har det siste året tatt videre utdanning og bestod i september fagprøven som Energioperatør med glans. Disse hadde tidligere utdanning som elektroteknikere, elkraftmontør og fagarbeider elektro. Med den tilleggsutdanningen de nå har tatt, har de også et fagbrev som tilsier at de vil kunne betjene en kraftstasjon fra A til Å. Dette er kompetanse som vi absolutt har behov for både nå og i årene som kommer, sier Brekke.

Han forteller at selskapet også kan tilby ansatte utdanning på bachelornivå og ved teknisk fagskole. Dette forutsatt egnethet og at utdanningen er av en art som selskapet har bruk for fremover.

- En av våre medarbeidere ble ferdig med sin utdanning som maskinteknikker ved Teknisk fagskole i 2016 og en annen skal begynne ved elektroteknisk linje ved samme skole høsten 2017. Vi har også mål om å ta inn minst en ny lærling hvert år. Dette for å sikre at de får sin utdannelse, men også for å bidra til vårt behov for fremtidig rekruttering.

Produksjonsselskapet lærling som bestod fagprøven med et meget godt resultat i oktober, har nå fått fast ansettelse og vil ha sin fremtidige arbeidsplass i Tafjord. Den andre lærlingen skal opp til fagprøven som industrimekaniker til høsten.

- Det er viktig at vi nå rigger oss for fremtiden og ser på mulighetene innen flere områder. Vi vet at kravene om mer effektiv drift må imøtekommes, noe som vil kreve økt digitalisering. Samtidig må vi ha tilgang til den kompetansen som er nødvendig for at vi skal kunne gjøre en god jobb. Dette er både utfordrende og spennende tider, sier vedlikeholdsleder Brekke.


Legg til min rapport

Skriv ut
footer2016
TAFJORD ÅRSRAPPORT 2016    +47 70 10 00 00   post@tafjord.no  tafjord.no