Skip To The Main Content
menu-white
220617 Dyrkornvatnet

I 2016 ble Dyrkornvatnet senket til normal vannstand og dammen ble fjernet. Grunnet dårlige værforhold ble ikke reetableringen av området som ønsket. Sommeren 2017 tok vi derfor fatt på nytt.

Plan-/utbyggingssjef i Tafjord Kraftproduksjon, Per Kåre Skudal, forteller at et godt resultat for dette arbeidet har høy prioritet.

-  Reetablering av naturlig tilstand i tidligere neddemte areal utføres sjelden og mange har forventninger til et godt resultat i dette prosjektet. Vårt ønske at det vi gjør her skal bli et godt eksempel på hvordan slikt arbeid skal utføres, sier han.

I forbindelse med fjerning av dammen i 2016 ble arbeidet med å gjenskape terrenget rundt Dyrkornvanten satt i gang. Resultatet var imidlertid ikke tilfredsstillende. Skudal forteller at de derfor våren 2017 planla det videre arbeidet i samarbeid med grunneiere, kommunen, Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) og entreprenøren Busengdal Transport. Prosjektleder var Ragnhild Hoel.

- Arbeidet ble utført av entreprenøren i løpet av sommeren. Jobben innebar en del endringer i forhold til det som ble gjort i 2016. Drenering av sigevann var nødvendig for å unngå utvasking av området som var påfylt jord. Det ble etablert et bredere utløp og jevnere fall i utløpselven for å unngå for stor vannstandsstigning i vannet ved mye nedbør. I tillegg la vi på mange flere billass med myrjord fra et nydyrkingsområde like ved, sier Skudal.

Så langt ser resultatet fint ut. Nå venter vi spent på å se området etter at naturlig revegetering har etablert seg. Naturlig revegetering er det eneste NVE aksepterer.

- Ut fra de erfaringene vi har skal det ikke gå så langt ut på sommeren 2018 før vi vil se at gresset begynner å gro der, og ut på høsten regner jeg med at mye av den tilkjørte myrjorden er dekket av et grønt teppe, sier plan- og bygningssjefen.

I tillegg til å reetablere naturen der vannet er nedtappet har Tafjord Kraftproduksjon også kjørt på sand for å lage badestrand og gangvei i området, samt etablere parkeringsplass. Dette etter ønske fra grunneiere.

 

 


Legg til min rapport

Skriv ut
footer2016
TAFJORD ÅRSRAPPORT 2017    +47 70 10 00 00   post@tafjord.no  tafjord.no