Skip To The Main Content

1. Redegjørelse for eierstyring og selskapsledelse

TAFJORD vektlegger betydningen av og har forpliktet seg til en høy standard i konsernets eierstyring og selskapsledelse. I denne redegjørelsen gis en beskrivende oppsummering av prinsipper og praksis i konsernets eierstyring og selskapsledelse.

Styret gjennomførte egenevaluering i møte 6. mars 2017 med tilhørende oppdatering av denne redegjørelsen. Egenevalueringen er gjennomført med utgangspunkt i den norske anbefalingen for eierstyring og selskapsledelse av 30. oktober 2014 fra Norsk utvalg for eierstyring og selskapsledelse (NUES).

TAFJORD oppfatter eierstyring og selskapsledelse som et sett prinsipper og praksis vesentlig knyttet til rollefordelingen mellom styringsorganene i konsernet og det ansvar og den myndighet som er tillagt generalforsamling, styre og ledende ansatte. Organiseringen av styrings- og kontrollsystemene i konsernet samt relasjonene til omverdenen, er også omfattet av begrepet.

TAFJORD har utformet retningslinjer for samfunnsansvar, etiske retningslinjer for medarbeidere og etiske retningslinjer for leverandører.

Konsernets prinsipper og praksis avviker fra anbefalingen på følgende punkter:

  • Likebehandling av aksjeeiere
  • Aksjenes omsettelighet
  • Valgkomité
  • Styrets arbeid

Avvikene som i hovedsak skyldes selskapets begrensede antall aksjeeiere, er nærmere beskrevet under det enkelte punkt.

TAFJORD slutter seg til regnskapsloven (rl) § 3-3b ‘Redegjørelse om foretaksstyring’, og har innarbeidet en beskrivende oppsummering av konsernets prinsipper og praksis i denne redegjørelsen på følgende måte:

  • Hovedelementene i konsernets systemer for risikostyring og internkontroll knyttet til regnskapsrapporteringsprosessen, fremgår av pkt. 10
  • En beskrivelse av vedtektsbestemmelser knyttet til oppnevning og utskifting av styremedlemmer, fremgår av pkt. 8
  • En beskrivelse av vedtektsbestemmelser og fullmakter som gir styret adgang til å beslutte at foretaket skal kjøpe tilbake eller utstede egne aksjer eller egenkapitalbevis, fremgår av pkt. 3

TAFJORD følger Oslo Børs` IR-anbefaling så langt den er aktuell i forhold til konsernets interessenter.

2. Virksomhet

Konsernets virksomhetsområder er organisert som egne datterselskaper eid av morselskapet Tafjord Kraft AS. 

Konsernets virksomhet fremgår slik av vedtektene:

  • Å utøve eierskap i selskaper som driver med virksomhet innen produksjon og salg av ledningsbundet energi, energitransport, avfallsbehandling og utvikling og drift av infrastruktur for bredbånd
  • Å utøve eierskap og drive annen virksomhet, herunder rådgivning, konsulentvirksomhet og tjenesteyting, som har en naturlig tilknytning til nevnte formål
  • Virksomheten kan også drives i samarbeid med eller ved deltakelse i andre foretak i inn og utland

Konsernets grunnverdier er vedtatt av styret og fremgår av årsrapporten. 

Strategiplanen har en horisont på fem år og rulleres regelmessig. Konsernets mål og hovedstrategier er omtalt i årsrapporten.

3. Selskapskapital og utbytte

Utbyttepolitikk og egenkapital tilpasset konsernets mål, strategi og risikoprofil klargjøres i strategiplanen. TAFJORD skal være en solid låntaker med en kredittrating tilsvarende BBB eller bedre.

Følgende prinsipper ligger til grunn for utbyttepolitikken:

  • Utbyttet er resultatavhengig
  • Utbyttegrunnlaget er konsolidert årsresultat fratrukket ekstraordinære inntekter
  • Utdelingsgraden er 1/3 av utbyttegrunnlaget.

Styret foretar en løpende en vurdering av kapitalsituasjonen.

TAFJORD har ikke vedtektsbestemmelser eller fullmakter som gir styret adgang til å dele ut utbytte, foreta kapitalforhøyelser og til å kjøpe tilbake egne aksjer. Konsernet vil tilstrebe en inkluderende og smidig benyttelse av generalforsamlingen i aktuelle saker.

4. Likebehandling av aksjeeiere og transaksjoner med nærstående

TAFJORD vektlegger sterkt de alminnelige aksjerettslige grunnsetninger om likebehandling av aksjeeiere. Herunder prinsippet om at styret skal fremme konsernets og aksjeeiernes felles interesser slik det også kommer til uttrykk i de bestemmelser som gir uttrykk for aksjelovens generalklausul, jf §§ 5-21 og 6-28.

TAFJORD har to aksjeklasser. På grunn av industrikonsesjonslovens bestemmelser med ulike regler for offentlige og private eiere, er to aksjeklasser nødvendig for å sikre kontroll med at endringer i eierforhold ikke utløser konsesjonsbehandling / offentlig hjemfall (utløses når mindre enn 2/3 av aksjene er i offentlig eie). 2/3 av aksjene er derfor B-aksjer som kun kan eies av Den norske Stat, norske kommuner eller norske fylkeskommuner og av norske offentlige selskap som av konsesjonsgivende myndighet kan godkjennes som eier. For øvrig er aksjer i de to aksjeklassene likestilte. Hver aksje gir rett til en stemme på generalforsamlingen. Vedtektsfestede stemmerettsbegrensninger er ikke etablert.

TAFJORD er bevisst håndteringen av transaksjoner når det foreligger et direkte eller indirekte interessefellesskap mellom konsernet og andre parter. Det er et basiskrav at partene handler «på armlengdes avstand» og at transaksjonen og rettsforholdet er forretningsmessig i sitt innhold.

Egne bestemmelser i styreinstruksen omhandler vesentlige transaksjoner mellom selskapet og aksjeeiere, styremedlem, ledende ansatte eller nærstående av disse, samt transaksjoner mellom konsernselskaper med minoritetsaksjonærer. Styrets vedtak skal i slike tilfeller være enstemmig for å være gyldig. Det skal orienteres om slike transaksjoner i årsberetningen og/eller årsregnskapet. Ved ekstraordinære transaksjoner med hensyn til beløpets størrelse skal styret sørge for at det foreligger en verdivurdering fra en uavhengig tredjepart.

Styreinstruksen fastlegger at styremedlemmer skal melde fra til styret «hvis de direkte eller indirekte har en vesentlig interesse i en avtale som inngås av selskapet». Tilsvarende angir konsernets etiske retningslinjer for medarbeidere en plikt for hver enkelt til å informere nærmeste overordnede dersom muligheten for inhabilitet oppstår.

5. Aksjenes omsettelighet

TAFJORD har et begrenset antall aksjeeiere som er kjent med hverandre og som forutsetningsvis vil sitte med aksjer over tid. Aksjene er ikke børsnotert.

Selskapet har vedtektsfestet omsetningsbegrensninger, hvorved aksjeeierne har forkjøpsrett og erverv av aksjer er betinget av styrets samtykke.

6. Generalforsamling

TAFJORD tilrettelegger for at generalforsamlingen blir en effektiv møteplass for aksjeeiere og styret. Generalforsamlingene er åpne og ordinær generalforsamling avholdes hvert år innen utgangen av juni måned.

Vedtektene fastsetter en frist på to uker for innkalling til generalforsamling. Praksis er imidlertid at innkalling sendes aksjeeiere, styret og revisor senest 21 dager før generalforsamling. Ved vedtektsendring praktiseres så langt mulig en frist på to måneder. Innkalling og saksfremlegg er utførlige nok til at aksjeeierne kan ta stilling til sakene som skal behandles, og gjøres tilgjengelig på konsernets internettside.

Det opereres ikke med påmeldingsfrister for deltagelse på generalforsamling. Aksjeeierne informeres skriftlig om fremgangsmåten for å møte med fullmektig. Med selskapets begrensede aksjonærkrets anses en ordning med oppnevnelse av en person som kan stemme for aksjeeierne som fullmektig som lite tjenlig. Det samme gjelder for utarbeidelse av fullmaktsskjema.

Styreleder åpner generalforsamlingen, deretter velges møteleder.

TAFJORD har vedtektsfestet et strengere flertallskrav for vedtektsendringer enn aksjelovens alminnelige krav. Vedtektsendringer gjøres med minst ¾ flertall av de avgitte stemmene.

Aksjonærene har gjennom beslutninger i generalforsamling ikke gitt styret fullmakter av noe slag.

7. Valgkomité

Selskapet har ikke valgkomité. Med en begrenset aksjonærkrets anses en valgkomité som lite tjenlig.

8. Styret - sammensetning og uavhengighet

TAFJORD har ikke bedriftsforsamling.

Styret har 5 aksjonærvalgte medlemmer og 2 medlemmer valgt av og blant de ansatte i konsernet.

Styret skal ivareta aksjonærfellesskapets interesser og selskapets behov for kompetanse, kapasitet og mangfold, samt fungere godt som et kollegialt organ.  

Vedtektene har en bestemmelse om at aksjeeiere eller grupper av aksjeeiere som representerer eierandeler på minst 20 prosent, har rett til å være representert i styret. Det er inngått avtale med de ansattes organisasjoner som regulerer de ansattes representasjon i konsernselskapenes styrer.

Det er vedtektsfestet at styreleder og nestleder velges av generalforsamlingen.

Aksjelovens norm om to års valgperiode / tjenestetid er inntatt i selskapets vedtekter.

De aksjonærvalgte medlemmene i styret er uavhengige av selskapets ledende ansatte og vesentlige forretningsforbindelser. De aksjonærvalgte styremedlemmene Anne Breiby (styreleder) og Per Arne Bjørge anses som uavhengig av konsernets hovedaksjeeiere. Representanter fra ledende ansatte er ikke medlemmer av styret.

Det var i siste regnskapsår ingen tilfeller hvor et styremedlem måtte fratre/avstå fra behandlingen av en sak på grunn av inhabilitet.

I konsernets årsrapport er det opplyst om styremedlemmenes deltagelse på styremøtene og om forhold som kan belyse styremedlemmenes kompetanse.

På grunn av konsesjonsrettslige og vedtektsbestemte forhold er det ikke aktuelt å oppfordre styremedlemmer til å eie aksjer i selskapet.

9. Styrets arbeid

Det er etablert en styreinstruks som regulerer styrets arbeidsform og som inneholder et rammeverk for konsernsjefs arbeidsoppgaver og plikter overfor styret. Instruks for konsernsjef beskriver hovedprinsippene for hvordan konsernsjef skal utøve den daglige ledelse av konsernets samlende virksomhet, og hvor det også er nedfelt beløpssatte fullmaktsrammer.

Det utarbeides hvert år en møte- og arbeidsplan for styret som omfatter blant annet strategi, rapportering og kontrollarbeid.

Bruk av revisjonsutvalg som saksforberedende organ vurderes ikke som tjenlig for TAFJORD. Begrunnelsen er at styret har nødvendig kompetanse og kapasitet, samtidig som samtlige styremedlemmer anses som uavhengige i forhold til ledende ansatte samt at konsernsjef ikke er medlem av styret.

Et kompensasjonsutvalg bestående av styrets leder og nestleder er etablert for å sikre en grundig og uavhengig behandling av styrets saker som gjelder godtgjørelse til konsernsjef.

Styret gjennomfører en årlig egenevaluering av sin virksomhet. I ordinær generalforsamling informeres aksjeeierne om de overordnede konklusjonene fra evalueringen.

10. Risikostyring og intern kontroll

Styring, ledelse og kontroll i TAFJORD er tilrettelagt for å ivareta styrets ansvar på grunnlag av aksjelovgivningens forvaltnings- og tilsynsansvar (aksjeloven §§ 6-12 og 6-13), og at styret skal representere, beskytte og utvikle aksjonærfellesskapets verdier og interesser. Konsernets styringssystem gir oppdatert informasjon om status i forhold til mål og strategier, samt gjennomføring og kontroll av vesentlige og kritiske aktiviteter.

Prinsipper og rammer for styring av konsernets vesentlige risikoforhold er etablert. Det vises til ytterligere omtale av de finansielle risikoforholdene, markedsrisiko, valutarisiko, kredittrisiko og likviditets- og renterisiko i årsberetningen.

TAFJORDs styringssystem baserer seg på COSO-rammeverket, og består av følgende elementer:

  • Styringspolicyer fastsatt av styret
  • Funksjonspolicyer fastsatt av konsernsjef
  • Prinsippdokumenter og/eller arbeidsprosesser (aktiviteter og kontroller) fastsatt av funksjonsansvarlig eller prosesseier
  • Nøkkelkontroller etablert av funksjonsansvarlig ut fra en risikovurdering
trekant

Styringssystemet er innpasset i konsernet kvalitetssystem. Styringspolicyer, funksjonspolicyer, prinsippdokumenter og arbeidsprosesser klargjør roller, ansvar og beslutningskompetanse i hele konsernorganisasjonen. Basert på risikovurderinger på virksomhets- og prosessnivå etableres det kontrolltiltak inn mot de vesentligste risikofaktorene knyttet til finansiell rapportering. Fokuset er på risiko for feilrapportering og misligheter. Ledelsene gjennomfører på årlig basis en gjennomgang av internkontrollen. Basert på en rullerende treårsplan evalueres organisasjonen på bred basis med hensyn på samsvar mot lovkrav og interne styringsdokumenter. Resultatet presenteres for styret. 

Det er etablert rutiner for varsling som tilrettelegger for at ansatte i konsernet kan kommunisere forhold knyttet til ulovlig og uetisk atferd.

TAFJORD har ikke etablert egen internrevisjon / internrevisor. Styret gjennomfører imidlertid kvalitetsrevisjon på utvalgte områder for å overvåke, bekrefte og om mulig forbedre konsernets risikostyring og internkontroll. Det gjennomføres minimum én kvalitetsrevisjon årlig, og til dette arbeidet benyttes i stor grad eksterne ressurser med spisskompetanse på det reviderte området.

Styret foretar årlig en gjennomgang av konsernets viktigste risikoområder.

11. Godtgjørelse til styret

Godtgjørelsen til styret, som fastsettes av generalforsamlingen, omfatter ikke resultatavhengige elementer eller bonusordninger. Utover den godtgjørelse som fastsettes av generalforsamlingen, mottar ikke styrets medlemmer noen former for godtgjørelse og har ingen forretningsmessige avtaler med konsernet.

Det er etablert en felles godtgjørelsesmodell for fastsettelse av honorar til styremedlemmene i konsernet. Faktisk utbetalt godtgjørelse til styrets medlemmer fremgår av årsregnskapet.

12. Godtgjørelse til ledende ansatte

Lønn og annen godtgjørelse til konsernsjef fastsettes av et samlet konsernstyre i møte etter innstilling fra Kompensasjonsutvalget. Konsernsjef har ikke bonusavtale. Generalforsamlingen er ikke involvert. Styret har vedtatt retningslinjer som konsernsjef skal følge ved fastsettelse av lønn og annen godtgjørelse til ledende ansatte i TAFJORD. Opplysningene om faktisk utbetalt godtgjørelse til konsernsjef og ledende ansatte fremgår av årsregnskapet.

13. Informasjon og kommunikasjon

Det er etablert egne retningslinjer for konsernet sin kommunikasjon med aksjeeierne. I tillegg til generalforsamling avholdes det minimum to eiermøter per år.

Selskapets informasjon og kommunikasjon med obligasjonsinvestorene (Nordic ABM) er underlagt krav i Børsforskriften. Den informasjonen som er tilgjengelig på tafjord.no, herunder årsrapporten, evalueres jevnlig mot børsens IR-anbefaling.

Gjennom rapportering av finansiell og forretningsmessig informasjon, blir konsernets interessenter holdt løpende orientert om finansielle status og utvikling.

Finanskalender, Årsrapporter, halvårsrapporter, låneavtaler (obligasjonslån) samt øvrige børsmeldinger publiseres på børsens meldingssystem og tafjord.no i samsvar med obligasjonsreglene for Nordic ABM.

14. Selskapsovertakelse

Anbefalingene om overtakelsestilbud anses ikke relevant for TAFJORD. Referansene er knyttet til situasjoner innrettet med tilbud om kjøp av et selskaps aksjer hvor selskapet er børsnotert og situasjonen i vesentlig grad er regulert av verdipapirhandelloven.

I den forstand at anbefalingen på generelt grunnlag trekker opp en normativ rolleatferd i situasjoner i nevnte kapittel, har styret erklært seg enig i utsagnene.

15. Revisor

TAFJORD benytter samme revisjonsfirma i alle konsernselskaper.

I tillegg til lovpålagt revisjon av årsoppgjøret, foretar revisor en forenklet revisjonskontroll av halvårsregnskapet. Hovedtrekkene i revisors plan for utføring av det årlige revisjonsarbeidet forelegges styret.

TAFJORD benytter ikke sin valgte eksterne revisor som rådgiver på en slik måte at det kan reises rimelig tvil når det gjelder revisors uavhengighet og objektivitet. Revisor skal følgelig ikke benyttes til andre tjenester enn lovpålagt revisjon, skatterådgivning av moderat omfang og eventuelle attestasjonstjenester, med mindre dette er forhåndsgodkjent av styret. Slik godkjenning kan kun gis innenfor en streng tolkning av lov og beste praksis.

I sak om revisors godtgjørelse, som styret årlig legger frem for selskapets generalforsamling til godkjennelse, er godtgjørelsen fordelt på lovpålagt revisjon, attestasjonstjenester, skatterådgivning og andre tjenester utenfor revisjon.

Revisor deltar på styrets behandling av årsregnskap og årsberetning og på generalforsamling.

En gang per år legger revisor frem for styret en rapport som inneholder revisors syn på selskapets internkontroll, regnskapsprinsipper, risikostyring og andre forhold som revisor vil påpeke, og med forslag til forbedringer av identifiserte svakheter.

Styret og revisor har minst ett møte i året uten at konsernsjef eller andre fra administrasjonen er til stede.


Legg til min rapport

Skriv ut
footer2016
TAFJORD ÅRSRAPPORT 2016    +47 70 10 00 00   post@tafjord.no  tafjord.no