Skip To The Main Content

Note 1

Regnskapsprinsipp

Årsregnskapet for TAFJORD består av resultatregnskap, balanse, kontantstrømoppstilling og noteopplysninger og er avlagt i samsvar med regnskapslov og god regnskapsskikk gjeldende i Norge pr. 31. desember 2015.

Regnskapsprinsippene utdypes nedenfor. Ved anvendelse av regnskapsprinsipper og presentasjon av transaksjoner og andre forhold, legges det vekt på økonomiske realiteter, ikke bare juridisk form.

Usikkerhet i estimater

Regnskapet er basert på forutsetninger og estimater som påvirker regnskapsført verdi av eiendeler, forpliktelser, inntekter og kostnader. Beste estimater ved tidspunkt for avleggelse av regnskapet legges til grunn når faktiske tall ikke er tilgjengelige.

Klassifisering og vurdering av eiendeler og gjeld

Eiendeler bestemt til varig eie eller bruk er klassifisert som anleggsmidler. Eiendeler som knytter seg til varekretsløpet og poster som forfaller til betaling innen ett år etter balansedagen, er klassifisert som omløpsmidler. Ved klassifisering av kortsiktig og langsiktig gjeld er tilsvarende kriterier lagt til grunn. Sertifikatlån og trekk under trekkfasiliteten defineres som langsiktig gjeld innenfor trekkfasilitetens totale ramme.

Anleggsmidler vurderes til anskaffelseskost. Anleggsmidler som forringes avskrives. Dersom det finner sted en verdiendring som ikke er forbigående, foretas en nedskrivning av anleggsmidlet. Vurdering av omløpsmidler skjer til laveste verdi av anskaffelseskost og virkelig verdi. Kortsiktig og langsiktig lån balanseføres til pålydende beløp.

Usikre forpliktelser

Usikre forpliktelser blir regnskapsført dersom det er sannsynlighetsovervekt for at de kommer til oppgjør. Beste estimat benyttes ved beregning av oppgjørsverdi.

Inntektsføring

Inntekt for salg av varer resultatføres når levering har funnet sted og det vesentligste av risiko og avkastning er overført. Salg av tjenester resultatføres i perioden tjenesten utføres. For anleggskontrakter anvendes løpende inntektsføring. Identifiseres tap på prosjekt, foretas avsetning for det estimerte tapet i sin helhet.

Inntekter fra energisalg

Inntekter fra energisalg knytter seg til inntekter fra produksjon og salg av kraft. Inntektsføring av energisalg skjer løpende i henhold til produsert og levert volum til kunder og kraftbørsen. Inntekter fra energisalg består av realiserte inntekter fra fysisk kraftleveranse og finansiell kraft- og valutahandel. Resultat fra handelsporteføljer presenteres netto, mens kjøp og salg av fysisk kraft fra kraftbørsen presenteres brutto.

Inntekter fra kraftoverføring

Inntekter fra kraftoverføring er underlagt inntektsrammeregulering fra Norges vassdrag og energidirektorat (NVE). NVE fastsetter hvert år maksimal inntektsramme for hver netteier. Inntektsrammen skal gi dekning for netteier sine faktiske kostnader, og en rimelig avkastning på investert kapital. Forskjellen mellom inntektsrammen og inntektsførte tariffinntekter utgjør mer- eller mindreinntekt. Akkumulert mer-/ mindreinntekt renteberegnes iht. rentesats og prinsipper fastsatt av NVE, og regnskapsføres som gjeld/fordring mot nettkundene.

Inntekter fra energigjenvinning

Inntekter fra energigjenvinning består i hovedsak av inntekter fra avfallsbehandling, fjernvarmesalg til næringskunder og privatkunder samt el-salg til Ålesund kommune. Avfallsbehandling, fjernvarmesalg til næringskunder og el-salg faktureres månedlig. Fjernvarmesalg til privatkunder faktureres kvartalsvis. Inntekter fra energigjenvinning resultatføres i perioden tjenesten utføres.

Inntekter fra telekom

Inntekter fra telekom gjelder salg av telekomprodukt til privat - og bedriftsmarkedet. Produktene blir forskuddsfakturert per måned, - kvartal og halvår. Inntektene periodiseres lineært per måned i henhold til leveransen til kunden.

Energikjøp/Varekost

TAFJORD dekker sine fysiske leveringsforpliktelser gjennom kjøp av kraft i det nordiske spotmarkedet. Deler av volumet er prissikret gjennom finansielle kraftkontrakter.

Regnskapsføring av realisert gevinst eller tap knyttet til kraftkontrakter som sikrer kjøp blir i resultatregnskapet klassifisert som kraftkjøp eller kraftkjøpsreduksjon.

Kostnadsføringstidspunkt/sammenstilling

Utgifter sammenstilles med og kostnadsføres samtidig med de inntekter utgiftene kan henføres til. Utgifter som ikke kan henføres direkte til inntekter, kostnadsføres når de påløper.

Erstatninger/konsesjonskraft

Det ytes ulempeerstatninger og vederlag for bruksrett til vannfall og grunn i form av engangserstatninger, årlige erstatninger og konsesjonskraft. Engangserstatninger aktiveres på anlegg og avskrives. Årlige erstatninger kostnadsføres som annen driftskostnad i resultatregnskapet, mens uttak av tilkjent konsesjonskraft inngår i inntekter fra energisalg.

Konsolideringsprinsipper

Konsernregnskapet omfatter de selskap hvor morselskapet og datterselskap direkte eller indirekte har bestemmende innflytelse. Konsernregnskapet viser selskapenes økonomiske stilling, resultat av årets virksomhet og kontantstrømmer som en samlet økonomisk enhet. Det er anvendt enhetlige regnskapsprinsipper for alle selskap som inngår i konsernet. Alle vesentlige transaksjoner og mellomværende mellom selskapene i konsernet er eliminert.

Investering i datterselskaper og tilknyttede selskaper

Datterselskap er selskap hvor Tafjord Kraft AS har bestemmende innflytelse. Bestemmende innflytelse oppnås normalt ved eierskap eller kontroll over mer enn 50 % av de stemmeberettigede aksjene. Tilknyttede selskap er selskap hvor Tafjord Kraft AS, direkte eller indirekte, har en eierandel på mellom 20 % og 50 %.

Investeringer i datterselskap og tilknyttede selskaper innarbeides i henhold til egenkapitalmetoden i morselskapet. Morselskapets inntekt fra investering i datterselskap og tilknyttede selskap er basert på resultat etter skatt, med tillegg av inntektsføring av utsatt inntekt og avskrivning på merverdier.

Felles kontrollert selskap og virksomheter under felles kontroll

Med felleskontrollert selskap og virksomheter under felles kontroll menes virksomhet der TAFJORD, direkte eller indirekte, sammen med ett eller flere andre selskaper, i fellesskap kontrollerer virksomheten.

Felleskontrollert selskap regnskapsføres i morselskapet etter egenkapitalmetoden. I konsernregnskapet konsolideres andel av eiendeler, gjeld, inntekter og kostnader brutto.

Virksomheter under felles kontroll konsolideres brutto både i morselskapets regnskap og konsernregnskapet. For andeler i kraftproduserende selskap, er andel av produsert kraft som etter samarbeidsavtale tas ut fra felleskontrollert virksomhet og videreselges av selskapet, inkludert som del av inntekter fra energisalg.

Immaterielle eiendeler

Det felleskontrollerte selskapet Mørenett AS har langsiktige konsesjoner i nærområdet på nettdrift og derved salg av nett-tjenester. Verdien av konsesjonene er klassifisert som en immateriell eiendel som skal avskrives lineært over 20 år. I konsernregnskapet elimineres konsesjoner i samsvar med eierandel i Mørenett AS.

Konsernet har balanseført goodwill tilknyttet ulike oppkjøp de siste årene. Merverdier tilknyttet strømkunder blir i konsernregnskapet klassifisert som goodwill med avskrivning over 10 år, mens merverdier tilknyttet bredbåndskunder avskrives over 5 år.

Utgifter forbundet med forskning og utvikling kostnadsføres normalt løpende.

Varige driftsmidler

Varige driftsmidler føres i balansen til anskaffelseskost, fratrukket akkumulerte av- og nedskrivninger. Dersom den virkelige verdien av et driftsmiddel er lavere enn bokført verdi, og dette skyldes årsaker som ikke antas å være forbigående, skrives driftsmidlet ned til virkelig verdi.

Kostpris for kjøpte driftsmidler er anskaffelseskost. Kostpris for egentilvirkede varer er direkte materialer, direkte lønn samt andel av indirekte tilvirkningskostnader. Renter som knytter seg til anlegg under oppføring blir aktivert som en del av kostprisen.

Vedlikehold

Periodisk vedlikehold aktiveres og avskrives over perioden fram til neste tilsvarende vedlikehold forventes gjennomført.

Utgifter forbundet med normalt vedlikehold og reparasjoner blir løpende kostnadsført. Påkostninger som øker driftsmiddelets framtidige inntjening, aktiveres og avskrives over forventet levetid. Driftsmidler som erstattes, kostnadsføres.

Avskrivninger

Ordinære avskrivninger er beregnet lineært over driftsmidlenes økonomiske levetid med utgangspunkt i historisk kostpris. Tilsvarende prinsipper legges til grunn for immaterielle eiendeler. Avskrivningene er klassifisert som ordinære driftskostnader.

Varelager

Varelageret er oppført til kostpris, redusert for ukurans. Også beholdning av usolgte elsertifikat utstedt på egne kraftverk er klassifisert som varelager. Beholdningen er verdsatt til markedspris pr 31.12

Fordringer

Fordringer er oppført til pålydende med fradrag for forventede tap.

Konsernkontoavtale

Det foreligger konsernkontoavtale mellom hovedbankforbindelsen på den ene siden og selskaper i TAFJORD på den andre siden. Morselskapet Tafjord Kraft AS er konsernkontoinnehaver, mens datterselskapene er underkontoinnehavere i konsernkontosystemet. Tafjord Kraft AS presenterer mellomværende mot bank som bankinnskudd. Mellomværende innad i konsernkontosystemet presenteres som mellomværende mellom konsernselskap. Konsernkontoinnehaver og underkontoinnehavere er solidarisk ansvarlig for mellomværende mot hovedbankforbindelsen, inntil 75 mill. kr.

Valuta

Transaksjoner i utenlandsk valuta omregnes til kursen på transaksjonstidspunktet. Pengeposter i utenlandsk valuta omregnes til norske kroner ved å benytte balansedagens kurs. Valutakursendringer resultatføres løpende i regnskapsperioden under andre finansposter.

Egenkapital

Konsernets egenkapital består av aksjekapital, overkurs og annen egenkapital. Egenkapitalen i morselskapet Tafjord Kraft AS består i tillegg av fond for vurderingsforskjeller.

Fond for vurderingsforskjeller

Positiv differanse mellom balanseført verdi på investeringer i datterselskap, felleskontrollert selskap og tilknyttet selskap vurdert etter egenkapitalmetoden og tilsvarende verdi etter historisk kost, tillegges fond for vurderingsforskjeller. Fondet er bundet egenkapital.

Pensjonsforpliktelser og pensjonskostnad

Selskapet og konsernet har en ytelsesbasert pensjonsordning for sine ansatte. Ytelsesordningen reguleres i henhold til regelverket for offentlig pensjon. Konsernet har også en innskuddsordning gjennom et felleskontrollert selskap som konsolideres i henhold til bruttometoden. Innskuddsordningen blir håndtert i samsvar med lov om obligatorisk tjenestepensjon.

En ytelsesplan er en pensjonsordning som definerer den pensjonsutbetaling som en ansatt vil motta ved pensjonering. Pensjonen fastsettes normalt som en andel av den ansattes sluttlønn. Ansatte som ikke har full opptjening vil få sin pensjon redusert forholdsmessig. Full opptjeningstid i den offentlige ytelsesordningen er 30 år.

Årets netto pensjonskostnader i ytelsesordningen inngår i posten lønns- og personalkostnad i resultatregnskapet, og består av summen av årets pensjonsopptjening og nettorente på pensjonsmidler og pensjonsforpliktelse. Netto forpliktelse er beregnet med utgangspunkt i nåverdien av de fremtidige pensjonsytelser (utover Folketrygdens ytelser) som den ansatte har opptjent pr. 31.12, fratrukket virkelig verdi av pensjonsmidler. Netto pensjonsforpliktelser på underfinansierte ordninger er balanseført som pensjonsforpliktelser, mens eventuelle netto pensjonsmidler på overfinansierte ordninger er balanseført som pensjonsmidler dersom det er sannsynlig at overfinansieringen kan utnyttes.

Pensjonsforpliktelsene er beregnet med utgangspunkt i anbefalinger fra Norsk Regnskapsstiftelse og tilfredsstiller kravene i IAS 19 blant annet når det gjelder diskonteringsrente, avkastningsrente, forventet lønnsvekst og G regulering. Det benyttes ikke korridorløsning, alle estimatavvik - både i forhold til forpliktelser og midler, amortiseres umiddelbart og føres mot egenkapitalen. Beregningene er utført av kvalifisert aktuar, og er basert på lineær opptjeningsmodell. Spesifikasjon av pensjonskostnad og forpliktelser er vist i note 5.

Utsatt skatt og skattekostnad

TAFJORD er underlagt fire forskjellige skattetyper. Det er alminnelig skatt på overskudd, naturressursskatt, grunnrenteskatt og eiendomsskatt.

Overskuddsskatt

Utsatt skatt beregnes på bakgrunn av midlertidige forskjeller mellom regnskapsmessige og skattemessige verdier ved utgangen av regnskapsåret. Ved beregningen benyttes nominell skattesats. Positive og negative forskjeller vurderes mot hverandre innenfor samme tidsintervall. Utsatt skattefordel oppstår dersom en har midlertidige forskjeller som gir opphav til skattemessige fradrag i fremtiden. Årets skattekostnad består av endringer i utsatt skatt og utsatt skattefordel, sammen med betalbar skatt for inntektsåret.

Naturressursskatt

Vannkraftverk med merkeytelse over 10.000 kVA er pålagt naturressursskatt med 1,1 øre pr. kWh til kommunen og 0,2 øre til fylkeskommunen, totalt 1,3 øre pr. kWh. Grunnlaget for naturressursskatten er gjennomsnittlig kraftproduksjon de siste 7 år. Naturressursskatten blir samordnet med overskuddsskatten, hvor naturressursskatt som overstiger overskuddsskatt er en forskuddsbetalt skatt som framføres med rentegodtgjørelse.

Grunnrenteskatt

Grunnrente er et eget skattefundament, og skatt på grunnrente skal i utgangspunktet beregnes og behandles for hvert enkelt vannkraftverk med merkeytelse over 10.000 kVA. Denne skatten kommer i tillegg til alminnelig skatt på overskudd.

Grunnrenteskatten utgjør 31 % av netto grunnrenteinntekt ved det enkelte kraftverk. Negativ grunnrenteinntekt i et kraftverk kan samordnes mot positiv grunnrenteinntekt i andre eide kraftverk.

Negativ grunnrenteinntekt fra før 2007 kan framføres mot senere positiv grunnrenteinntekt med renter i samme kraftverk. Ikke samordnet grunnrenteinntekt inngår i grunnlaget for beregning av utsatt skattefordel i grunnrentebeskatningen, sammen med utsatt skatt/-fordel knyttet til midlertidige forskjeller vedrørende driftsmidler og pensjonsforpliktelse i kraftproduksjonen. Utsatt skattefordel knyttet til negativ grunnrenteinntekter og grunnrenteskatt på midlertidige forskjeller blir aktivert for kraftverk som er i skatteposisjon eller vil komme i skatteposisjon innen 10 år. Ved beregningen benyttes nominell skattesats.

Eiendomsskatt

Eiendomsskatten er en overskuddsuavhengig skatt. For vannkraftverk blir grunnlaget for eiendomsskatten fastsatt i forbindelse med skatteligningen. Øvrige eiendommer og anlegg blir verdsatt gjennom eiendomsskattetakst. Eiendomsskatten utgjør inntil 0,7% av grunnlaget. Eiendomsskatten presenteres som en driftskostnad.

Elsertifikater

Konsernet har en forpliktelse til å levere elsertifikater ved strømsalg. Forpliktelsen gjøres opp ved levering av elsertifikater 1. april i påfølgende år. Kostnad for levert elsertifikatpliktig volum inngår i kraftkjøp og periodiseres i samme periode som tilhørende kraftsalg. Elsertifikatforpliktelsen for regnskapsåret beregnes med elsertifikatpris i henhold til kostpris for beholdning av elsertifikater og inngåtte forward-kontrakter. Elsertifikatbeholdning balanseføres i henhold til laveste verdis prinsipp. Beregnet beholdning og forpliktelse presenteres netto i balansen under annen kortsiktig gjeld.

Terminkontrakter på kjøp av elsertifikater for å sikre kommende års forventede forpliktelser, vurderes løpende. Dersom det er aktuelt gjøres avsetning for tapsbringende kontrakter.

Sikring

Finansiell handel i kraft- og valutakontrakter

Finansielle kraftkontrakter i produksjonsporteføljen og valutakontrakter behandles regnskapsmessig som kontantstrømsikring. Dette innebærer at gevinster eller tap knyttet til de finansielle kontraktene resultatføres samtidig med underliggende kraftsalg. Urealiserte verdiendringer knyttet til fremtidige kraftleveranser regnskapsføres ikke.

Tradingporteføljen regnskapsføres i henhold til porteføljeprinsippet til laveste verdis prinsipp.

Se for øvrig omtale av de ulike porteføljene i note 2 Krafthandel.

Rentebytteavtaler

Selskapet har inngått rentebytteavtaler. Disse behandles regnskapsmessig som sikring. Urealiserte verdiendringer regnskapsføres ikke.

Kontantstrømoppstilling

Kontantstrømoppstillingen er utarbeidet etter den indirekte metoden.

Kontanter og kontantekvivalenter

Kontanter og kontantekvivalenter omfatter kontanter, bankinnskudd og andre kortsiktige likvide plasseringer som umiddelbart og med uvesentlig kursrisiko kan konverteres til kjente kontantbeløp og med forfallsdato kortere enn tre måneder fra anskaffelsesdato.


Legg til min rapport

Skriv ut
TAFJORD ÅRSRAPPORT 2015    +47 70 10 00 00   post@tafjord.no  tafjord.no