Skip To The Main Content

Note 12

Finansielle rentebærende anleggsmidler

Finansielle rentebærende anleggsmidler består av følgende poster:
Beløp i millioner kroner20152014
Ansvarlig lån mot Norway Seafoods 142112
Finansiell leasing - Norway Seafoods 6772
Andre rentebærende langsiktige fordringer33
Sum212186
 
Leieavtaler med Norway Seafoods

I 2010 ble det besluttet å dele opp virksomheten i en flåtedel (HAVFISK ASA) og en foredlingsdel som skulle organiseres i et nytt konsern med Norway Seafoods som morselskap. Norway Seafoods påtok seg å leie eksisterende foredlingsanlegg fra HAVFISK (daværende Aker Seafoods) og videreføre den foredlingsvirksomheten som tidligere ble drevet av Aker Seafoods konsernet. Gjennom utleie av de aktuelle anlegg og deres driftsutstyr til Norway Seafoods, oppfyller HAVFISK aktivitetsplikten som er tilknyttet de respektive anlegg.

Norway Seafoods leier anlegg og lokaler for mottak, prosessering, pakking og skipning av fisk og fiskeprodukter med alt inventar, maskiner, produksjonsutstyr, redskaper, reservedeler og annet løsøre. Leietaker er ansvarlig for alle utgifter i forbindelse med drift og bruk av anlegget, herunder offentlige krav og pålegg. Leieavtalene har en løpetid på 15 år. I tillegg har leietaker en rett til å forlenge leieforholdet på uendrede vilkår i ytterligere to perioder på henholdsvis 10 og 5 år.

Leieforholdet kan ikke sies opp i leieperioden, med følgende unntak:

Utleier kan ved skriftlig meddelelse til leietaker si opp avtalen med umiddelbar virkning dersom oppsigelse etter utleiers rimelige vurdering er nødvendig for å unngå brudd på de til enhver tid gjeldende krav til utleiers virksomhet i lov, forskrift og konsesjonsvilkår, samt dersom tilsvarende leieavtale mellom ett eller flere av utleiers tilknyttede selskaper og ett eller flere av leietaker tilknyttede selskaper blir sagt opp. Utleier kan i så fall fritt starte virksomhet på Anlegget. Dersom leieforholdet avsluttes i henhold til det foregående skal Leietaker betale et beløp til utleier tilsvarende utleiers eventuelle negative resultat før skatt i hvert av de første 5 regnskapsår fra og med året etter at leieforholdet er avsluttet. Beløpet skal betales senest 15. januar det påfølgende år basert på styregodkjent regnskap.

Driftsutstyret er regnskapsmessig ansett solgt på avbetaling. For finansiell leie splittes leiebetalingsfordringen i avdrag og finansinntekt. Bokført verdi av fordringen per 1. januar 2015 var på 71,9 millioner koner. Avbetaling i 2015 utgjør 8,4 millioner kroner fordelt på 3,2 millioner kroner i finansinntekt og 5,2 millioner kroner i avdrag. Ved utgangen av 2015 var restverdien på kontrakten i henhold til annuiteten på 66,7 millioner kroner. Ikke opptjent finansinntekt for resten av leieperioden utgjør 17,5 millioner kroner.

Foredlingsanleggene er regnskapsmessig behandlet som utleie av anlegg. For operasjonell leie inntektsføres leien lineært over leieperioden. Med virkning fra tredje kvartal 2015 ble det inngått et tillegg til leieavtalen for foredlingsanleggene, der kvartalsvis leie blir fastsatt basert på oppnådd EBITDA i Norway Seafoods de siste fire kvartal. Leien fastsettes ut fra en skala som går fra 0 til 130 % av opprinnelig leie. Dette innebærer at husleien vil bli null ved negativt EBITDA, og deretter fastsettes husleien basert på en skala som går til 130 % av opprinnelig husleie. For å oppnå 100 % av opprinnelig leie må Norway Seafoods levere et EBITDA som overstiger 50 millioner kroner. Maks husleie (130 %) inntrer når EBITDA overstiger 80 millioner kroner. På grunn av de endrede leiebetingelsene er det innhentet eksterne takster for de anleggene som har høyest bokført verdi. Verdien på taksten overstiger bokført verdi.

Med virkning fra tredje kvartal 2015 ble også husleien i Hammerfest endret ved at anlegget i Rypefjord ble erstattet av anlegget i Forsøl. Anlegget i Rypefjord er lagt ut for salg og Norway Seafoods har ingen leieforpliktelser på dette anlegget fra 1. juli i 2015.

Basert på at husleien blir 100 % av opprinnelig leie utgjør årlig leie fra Q3 2015 8,4 millioner kroner. Fremtidig leie basert på at leieperiode utløper etter 15 års leietid, utgjør 79 millioner kroner. Årlig husleie samt gjenstående leiebeløp reduseres/økes tilsvarende i henhold ovennevnte skala for beregning av leien, jmf. også note 28 transaksjoner og avtaler med nærstående parner.


Legg til min rapport

Skriv ut
ÅRSRAPPORT    /     HAVFISK ASA     +47 70 11 86 00      post@havfisk.no     havfisk.no