Skip To The Main Content

Note 1

Regnskapsprinsipper

Informasjon om konsernet

HAVFISK ASA er et selskap hjemmehørende i Norge og har hovedkontor i Ålesund. Konsernregnskap for regnskapsåret 2015 omfatter morselskapet HAVFISK ASA og datterselskap.

HAVFISK ASA er notert på Oslo Børs under ticker "HFISK".

Grunnlag for utarbeidelse og regnskapsstandarder ikke tatt i bruk

Samsvarserklæring

Konsernregnskapet er avlagt i samsvar med EU godkjente IFRS-er og tilhørende fortolkninger som skal anvendes per 31. desember 2015, samt de ytterligere norske opplysningskrav som følger av verdipapirhandelloven og regnskapsloven per 31. desember 2015.

Forslag til årsregnskap 2015 ble fastsatt av styret og konsernsjef den 19. februar 2016. Årsregnskapet skal behandles av ordinær generalforsamling den 8. april 2016 for endelig godkjennelse. Frem til endelig godkjennelse har styret myndighet til å endre årsregnskapet.

Grunnlag for måling

Konsernregnskapet er utarbeidet på grunnlag av historisk kost, med unntak av følgende:

  • Derivater måles til virkelig verdi.
  • Finansielle instrumenter til virkelig verdi over resultat måles til virkelig verdi.
  • Ved trinnvise kjøp resultatføres verdiendringer på tidligere eierandeler.

Funksjonell valuta og presentasjonsvaluta

Konsernregnskapet presenteres i millioner norske kroner. Norske kroner (NOK) er morselskapets funksjonelle valuta. På grunn av avrundingsdifferanser, stemmer ikke alltid tall og prosenter med summen.

Estimater og vurderinger

Utarbeidelse av årsregnskap i samsvar med IFRS inkluderer vurderinger, estimater og forutsetninger som både påvirker hvilke regnskapsprinsipper som anvendes og rapporterte beløp for eiendeler, forpliktelser, inntekter og kostnader. Faktiske beløp kan avvike fra estimerte beløp. Estimater og underliggende forutsetninger gjennomgås og vurderes løpende. Estimater og tilhørende forutsetninger er basert på historisk erfaring og ulike andre faktorer som anses som rimelige, forholdene tatt i betraktning. Endringer i regnskapsmessige estimater innregnes i den perioden estimatene endres, og i alle fremtidige perioder som påvirkes.

Områder med vesentlig estimeringsusikkerhet, samt kritiske forutsetninger og vurderinger ved anvendelsen av konsernets regnskapsprinsipper er beskrevet nedenfor og i relevante noter.

Estimater og underliggende forutsetninger gjennomgås og vurderes løpende. De operative selskapene i konsernet har sin virksomhet i Norge, men blir indirekte påvirket av usikkerhet i de forskjellige markedene i resten av verden.

(a) Immaterielle eiendeler

I samsvar med regnskapsprinsippene tester konsernet årlig om det er behov for å skrive ned immaterielle eiendeler (konsesjoner). Estimert gjenvinnbart beløp er beregnet basert på nåverdien av budsjetterte kontantstrømmer for den kontantgenererende enheten. Beregningene krever at det brukes estimater, og at de er konsistente med markedsverdsettelsen av konsernet. Se note 11.

(b) Skatter

Konsernet består kun av selskaper som skatter til Norge. Skattesatsen for 2015 er 27 % men blir redusert til 25 % med virkning fra 2016. Det er denne skattesatsen som er benyttet ved beregning av fremtidige skatteforpliktelser i balansen. Se note 8.

(c) Pensjonsforpliktelser

Nåverdien av pensjonsforpliktelsene avhenger av en rekke faktorer som bestemmes aktuarmessig basert på flere forutsetninger. Forutsetningene som er brukt for å bestemme netto pensjonskostnad inkluderer en diskonteringsrente. Enhver endring av forutsetningene påvirker de beregnede pensjonsforpliktelsene. Konsernet fastsetter diskonteringsrenten ved slutten av hvert år. Dette er renten som skal benyttes for å bestemme nåverdien av de forventede fremtidige kontantstrømmene som er nødvendige for å oppfylle pensjonsforpliktelsene. I fastsettelsen av diskonteringsrenten legger konsernet til grunn obligasjoner med høy kredittverdighet i den valuta forpliktelsene vil bli utbetalt og med en løpetid tilnærmet lik pensjonsforpliktelsene. Denne og andre nøkkelforutsetninger for pensjonsforpliktelsene er gjengitt i note 23.

(d) Finansielle instrumenter

Konsernet er eksponert for følgende risikoer fra sin bruk av finansielle instrumenter:

  • kredittrisiko
  • likviditetsrisiko (endring i oljepris)
  • markedsrisiko (renter)

I note 26 presenteres informasjon om eksponering for hver av de ovennevnte risikoene, mål, prinsipper og prosesser for måling og håndtering av risiko, og konsernets kapitalforvaltning.

(e) Betingede utfall

Avsetninger er gjort for å dekke forventede tap som følge av tvistene i den grad negative resultater er sannsynlige og pålitelige estimater kan lages. Endelig avgjørelse i slike saker vil imidlertid alltid være forbundet med usikkerhet og kan resultere i at ansvaret overstiger de bokførte avsetningene. Se note 27.

Nye og endrede regnskapsstandarder

IFRS 13 Måling til virkelig verdi, revidert IAS 19 Ytelser til ansatte og revidert IAS 1 Presentasjon av finansregnskap er implementert med virkning fra 1. januar 2013.

Endring i IAS 19 Ytelser til ansatte:

HAVFISK konsernet har tidligere benyttet korridormetoden for regnskapsføring av aktuarielle gevinster og tap. I henhold til IAS 19R skal aktuarielle gevinster og tap føres i oppstilling over øvrige resultatelementer i totalresultatet. Tidligere ble avkastning på pensjonsmidler beregnet ved bruk av en langsiktig forventet avkastning på pensjonsmidlene. Som følge av anvendelse av IAS 19R, beregnes nå periodens netto rentekostnad ved å anvende diskonteringsrenten for forpliktelsen ved starten av perioden på netto forpliktelsen. Netto rentekostnad består derfor av rente på forpliktelsen og avkastning på midlene, begge beregnet med diskonteringsrenten. Endringer i netto pensjonsforpliktelse som følge av premiebetalinger og utbetaling av pensjon hensyntas. Forskjellen mellom faktisk avkastning på pensjonsmidlene og den resultatførte regnskapsføres mot øvrige resultatelementer i totalresultatet. Endringen som følge av IAS 19R utgjør 3 million kroner som er regnskapsført i totalresultatet for 2014 og 1 millioner som er regnskapsført i totalresultatet for 2015.

HAVFISK har ikke tatt i bruk nye standarder eller fortolkninger i 2015 som har hatt vesentlig innflytelse på regnskapet. HAVFISK har ikke valgt å tidlig implementere standarder som ennå ikke er trådt i kraft

Regnskapsstandarder og fortolkninger utgitt, men ikke tatt i bruk

Den nye inntektsføringsstandarden, IFRS 15, trår i kraft 1. januar 2018. Basert på foreløpige analyser vil den nye standarden ikke medføre noen vesentlige endringer i konsernets inntektsføringsprinsipper, men vil kunne medføre krav til ny noteinformasjon.
IFRS 9 Finansielle instrumenter, trår i kraft 1. januar 2018.Basert på foreløpige analyser forventes ikke denne standarden å medføres vesentlige endringer i HAVFISKs nåværende regnskapsprinsipper.

IFRS 16 Leasing, trår i kraft 1. januar 2019, forutsatt EU godkjennelse. Basert på foreløpige analyser forventes ikke denne standarden å medføres regnskapsmessige effekter av betydning da fremtidige forpliktelser knyttet til leieavtaler hvor HAVFISK er leietaker er begrenset.

Regnskapsprinsipper

Regnskapsprinsippene som fremkommer nedenfor, er anvendt konsistent for alle perioder og selskaper som presenteres i konsernregnskapet. Ved vesentlige endringer er sammenligningstall omklassifisert i samsvar med årets presentasjon. I tillegg er sammenligningstallene for resultatregnskapet omarbeidet, ved at virksomhet som er avviklet presenteres som om den ble avviklet ved begynnelsen av sammenligningsperioden.

Konsernregnskap og konsolideringsprinsipper

Datterselskap

Datterselskaper er selskap der HAVFISK har kontroll over selskapets operasjonelle og finansielle styring. Som regel eier konsernet direkte eller indirekte mer enn femti prosent av stemmerettighetene. I betraktninger om hvorvidt det foreligger kontroll over en enhet, tas det hensyn til potensielle stemmeretter som er utøvbare. Datterselskaper er inkludert i konsernregnskapet fra den dagen kontroll oppnås og til den opphører. Der det er nødvendig, er datterselskapers prinsipper for regnskapsutarbeidelse justert for å sikre samsvar med konsernets regnskapsprinsipper.

Minoritetsinteresser

Minoritetsinteresser er presentert atskilt fra forpliktelser og egenkapital henført til eierne av morselskapet i balansen og føres som egen post i resultatregnskapet. Overtakelse av minoritetsinteresser blir innregnet som transaksjoner med eiere i deres egenskap av eiere og det oppstår derfor ikke goodwill eller gevinster eller tap i slike transaksjoner.

EBITDA

HAVFISK definerer EBITDA som driftsresultat før avskrivninger, amortiseringer og spesielle driftsposter.

Spesielle Driftsposter

Spesielle driftsposter inkluderer nedskrivning av goodwill, vesentlig nedskrivning og reversering av nedskrivning på eiendom, anlegg og utstyr, vesentlige tap og gevinster ved salg av driftsmidler, restruktureringskostnader og andre vesentlige forhold som ikke antas å være av regelmessig tilbakevendende natur. HAVFISK har ingen spesielle driftsposter i 2014 eller i 2015.

Elimineringer av transaksjoner ved konsolidering

Konserninterne mellomværende og transaksjoner, samt urealiserte inntekter og kostnader fra konserninterne transaksjoner, elimineres i konsernregnskapet. Urealiserte gevinster fra transaksjoner med selskap regnskapsført etter egenkapitalmetoden elimineres mot investeringen i samsvar med konsernets eierandel. Urealiserte tap elimineres på samme måte, men kun i den grad det ikke er påviste verdifall.

Omregning av regnskaper og transaksjoner i utenlandsk valuta

Funksjonell valuta

Postene i regnskapet til hvert enkelt datterselskap i konsernet blir først regnskapsført i funksjonell valuta, dvs. den valuta som best reflekterer de økonomiske forhold og omgivelser som er relevante for det aktuelle datterselskapet. Konsoliderte regnskaper presenteres i norske kroner (NOK), som er morselskapets funksjonelle valuta. Alle HAVFISK sine datterselskaper presentere regnskapene i norske kroner.

Transaksjoner med nærstående parter

Alle transaksjoner, avtaler og forretningsforhold med nærstående parter foretas på alminnelige markedsmessige vilkår.

Finansielle instrumenter

Finansielle instrumenter som ikke er derivater

Konsernet førstegangsinnregner lån, fordringer og innskudd på anskaffelsestidspunktet. Alle andre finansielle eiendeler (inkludert eiendeler øremerket til virkelig verdi over resultatet) blir førstegangsinnregnet på avtaletidspunktet, da konsernet blir part i instrumentets kontraktsmessige bestemmelser. Konsernet fraregner en finansiell eiendel når de kontraktsmessige rettene til kontantstrømmene fra eiendelen utløper, eller når konsernet overfører de kontraktsmessige rettene i en transaksjon hvor praktisk talt all risiko og avkastning ved eierskap til den finansielle eiendelen overføres. Alle rettigheter og plikter som skapes eller beholdes ved denne type overføring innregnes separat som eiendeler eller forpliktelser. Finansielle eiendeler og forpliktelser motregnes dersom konsernet har en juridisk rett til å motregne beløpene samt har til hensikt enten å gjøre de opp på nettogrunnlag eller å realisere eiendelen og gjøre opp forpliktelsen under ett. Ved motregning presenteres beløpene netto i balansen. Konsernet har følgende ikke-derivative finansielle eiendeler: finansielle eiendeler til virkelig verdi over resultatet, lån og fordringer, samt finansielle eiendeler tilgjengelige for salg. Konsernet har ikke finansielle eiendeler som holdes til forfall. Prinsipper for regnskapsføring av finansinntekter og -kostnader er beskrevet i eget avsnitt.

Finansielle eiendeler til virkelig verdi over resultatet

Et finansielt instrument klassifiseres til virkelig verdi over resultatet dersom det ved førstegangsinnregning er øremerket til dette, eller holdes for omsetning. Finansielle instrumenter øremerkes til virkelig verdi over resultatet dersom styring, samt kjøps- og salgsbeslutninger gjøres basert på deres virkelige verdi. Ved førstegangsinnregning, innregnes henførbare transaksjonsutgifter i resultatet når de påløper. Instrumentene måles til virkelig verdi, og endringer i verdien innregnes i resultatet.

Lån og fordringer

Lån og fordringer er finansielle eiendeler med betalinger som er faste eller lar seg fastsette og som ikke blir notert i et aktivt marked. Lån og fordringer førstegangsinnregnes til virkelig verdi tillagt direkte henførbare transaksjonsutgifter. Etter førstegangsinnregning måles utlån og fordringer til amortisert kost ved bruk av effektiv rente-metode, redusert med eventuelle tap ved verdifall. Lån og fordringer består av kundefordringer og andre fordringer. Kontanter og bankinnskudd, herunder innskudd på særskilte vilkår med forfall innen tre måneder eller mindre, utgjør kontanter og kontantekvivalenter.

Investeringer som holdes til forfall

Konsernet har ikke finansielle eiendeler som holdes til forfall per utgangen av året. Dersom konsernet har intensjon om og evne til å holde obligasjoner til forfall, klassifiseres de som holdt til forfall. Investeringer som holdes til forfall måles til amortisert kost ved hjelp av effektiv rentemetoden, redusert med eventuelle tap ved verdifall.

Finansielle eiendeler tilgjengelige for salg

Finansielle eiendeler tilgjengelige for salg er ikke-derivative finansielle eiendeler som øremerkes som tilgjengelig for salg og som ikke klassifiseres i noen av de øvrige kategoriene. Konsernets investeringer i egenkapitalinstrumenter og enkelte gjeldsinstrumenter er klassifisert som finansielle eiendeler tilgjengelige for salg. Etter førstegangsinnregning måles eiendelene til virkelig verdi. Endringer i virkelig verdi innregnes i andre inntekter og kostnader i totalresultatet og presenteres som virkeligverdireserve i egenkapitalen. Dette gjelder likevel ikke for tap ved verdifall (se eget avsnitt). Når en investering er fraregnet, overføres akkumulert gevinst eller tap fra andre inntekter og kostnader til resultatet.

Finansielle forpliktelser som ikke er derivater

Konsernet førstegangsinnregner obligasjonsgjeld og uprioriterte forpliktelser på utstedelsestidspunktet. Alle andre finansielle forpliktelser (inkludert forpliktelser øremerket til virkelig verdi over resultatet) blir førstegangsinnregnet på avtaletidspunktet, da konsernet blir part til instrumentets kontraktsmessige bestemmelser. Konsernet fraregner en finansiell forpliktelse når de kontraktsmessige forpliktelsene er oppfylt, kansellert eller utløpt.

Finansielle eiendeler og forpliktelser motregnes dersom konsernet har en juridisk rett til å motregne beløpene, samt har til hensikt enten å gjøre de opp på nettogrunnlag eller å realisere eiendelen og gjøre opp forpliktelsen under ett. Ved motregning presenteres beløpene netto i balansen.

Konsernet har følgende ikke-derivative finansielle forpliktelser: lån, kassekreditt, leverandørgjeld og annen gjeld. Ikke-derivative finansielle forpliktelser førstegangsinnregnes til virkelig verdi, tillagt direkte henførbare transaksjonsutgifter. Etter førstegangsinnregning blir forpliktelsene målt til amortisert kost ved hjelp av effektiv rente-metode.

Finansielle derivater, inklusive sikringsbokføring

Konsernet har finansielle derivater for å sikre seg mot rente- og bunkersrisiko. Ved førstegangsinnregning måles derivater til virkelig verdi. Henførbare transaksjonsutgifter innregnes i resultatet når de påløper. Etter førstegangsinnregning måles derivatene til virkelig verdi og endringer i verdien regnskapsføres som beskrevet nedenfor. Ved etablering av en sikring, skjer det en formell øremerking og dokumentasjon av forholdet mellom sikringsinstrument(ene) og sikringsobjekt(ene). Dokumentasjonen inkluderer selskapets mål og strategi for risikohåndtering ved å påta seg sikringen, samt beskrivelse av hvordan selskapet vil vurdere sikringsforholdets effektivitet. Ved inngåelse av sikringen samt på løpende grunnlag for de perioder som sikringen er øremerket, vurderer konsernet om sikringsinstrumentet forventes å være svært effektiv med hensyn til å oppnå utlignende endringer i virkelig verdi eller kontantstrømmer fra de respektive sikringsobjekter. Faktisk sikringseffektivitet vurderes på løpende grunnlag for de perioder som sikringen er øremerket opp mot grensene på 80–125 prosent. Ved kontantstrømsikringer av forventede transaksjoner, må den forventede transaksjonen som er sikringens motpost, være svært sannsynlig og inneha en eksponering for variasjoner i kontantstrømmer som til slutt vil kunne påvirke resultatet.

Kontantstrømsikringer

Endringer i virkelig verdi av et derivat øremerket som sikringsinstrument i en kontantstrømsikring innregnes i andre inntekter og kostnader og presenteres i kurssikringsreserven som en del av egenkapitalen. Beløp som er innregnet i andre inntekter og kostnader overføres til resultatet i samme periode som sikringsobjektet påvirker resultatet. Ved overføring til resultatet benyttes samme linje i oppstillingen av totalresultatet for sikringsobjekt og sikringsinstrument. Ineffektivitet i sikringsforholdet innregnes direkte resultatet. Når sikringsinstrumentet ikke lenger oppfyller kriteriet for sikringsbokføring, utløper eller selges, avsluttes, utøves, eller øremerking oppheves, avvikles sikringsbokføringen. Akkumulert gevinst eller tap som er innregnet i andre inntekter og kostnader og presentert i sikringsreserven beholdes der til den forventede transaksjon påvirker resultatet. Er sikringsobjektet en ikke-finansiell eiendel som balanseføres, blir beløpet innregnet i andre inntekter og kostnader overført til balanseført verdi av eiendelen når denne innregnes. Ved sikring av forventede transaksjoner der transaksjonen ikke lengre forventes å skje, skal beløp innregnet i andre inntekter og kostnader innregnes i resultatet. I andre tilfeller blir beløpet som er innregnet i andre inntekter og kostnader overført til resultatet i samme periode som sikringsobjektet påvirker resultatet.

Virkelig verdi-sikringer

Endringer i virkelig verdi for et derivativt sikringsinstrument øremerket som en virkelig verdi-sikring, innregnes i resultatet. Sikringsobjektet vurderes også til virkelig verdi når det gjelder den risikoen som blir sikret. Gevinst eller tap som er henførbar til den sikrede risikoen innregnes i resultatet og justerer sikringsobjektets balanseførte verdi.

Økonomisk sikring - derivater som ikke inngår i en regnskapsmessig sikring

Slike derivater måles til virkelig verdi og alle verdiendringer innregnes i resultatet.

Aksjekapital

Ordinære aksjer

Ordinære aksjer klassifiseres som egenkapital. Utgifter som er direkte henførbare til utstedelse av ordinære aksjer og aksjeopsjoner, innregnes som en reduksjon i egenkapitalen etter at skatt er hensyntatt.

Kjøp av egne aksjer

Når aksjekapital innregnet som egenkapital kjøpes tilbake, innregnes vederlaget, inkludert direkte henførbare kostnader, som en reduksjon i egenkapitalen, netto etter skatt. Aksjene som er kjøpt klassifiseres som egne aksjer, presenteres for seg, og reduserer total egenkapital. Når egne aksjer selges, eller utstedes på nytt, innregnes mottatt beløp som en økning i egenkapitalen, og gevinst eller tap som følge av transaksjonen overføres til/fra opptjent egenkapital.

Skip, eiendom, anlegg og utstyr

Innregning og måling

Anskaffelseskost for en enhet av eiendom, anlegg og utstyr innregnes som eiendel dersom det er sannsynlig at framtidige økonomiske fordeler knyttet til eiendelen vil tilflyte foretaket, og eiendelens anskaffelseskost kan måles på en pålitelig måte. Eiendom, anlegg og utstyr vurderes til anskaffelseskost, fratrukket akkumulerte avskrivninger og akkumulerte tap ved verdifall. Anskaffelseskost inkluderer utgifter som er direkte henførbare til kjøp av eiendelen. Lånekostnader på lån opptatt for å finansiere bygging av eiendom, anlegg og utstyr aktiveres i løpet av perioden som er nødvendig for å fullføre en eiendel og klargjøre den for forventet bruk. Andre lånekostnader kostnadsføres. Når vesentlige enkeltdeler av en enhet av eiendom, anlegg og utstyr har ulik utnyttbar levetid, regnskapsføres de som separate komponenter. Gevinst eller tap ved salg av eiendom, anlegg og utstyr fastsettes som differansen mellom salgsbeløp og balanseført verdi. Beløpet som fremkommer, inkluderes i driftsresultatet før avskrivninger og amortiseringer. Hvis beløpet er vesentlig og ikke antas å være av tilbakevendende natur fremkommer beløpet under spesielle driftsposter. Eiendeler som skal avhendes (holdt for salg), regnskapsføres til den laveste av bokført verdi og virkelig verdi med fratrekk for salgskostnader

Etterfølgende utgifter

Utgifter for å skifte ut en enkeltdel av eiendom, anlegg og utstyr innregnes i balanseført verdi dersom det er sannsynlig med tilflyt av fremtidige økonomiske fordeler, og kostnadene kan måles pålitelig. Bokført verdi av delen som skiftes ut fraregnes. Kostnader ved løpende vedlikehold av eiendom, anlegg og utstyr innregnes i resultatet når de påløper.

Avskrivning

Skip, eiendom, anlegg og utstyr avskrives lineært for hver komponent over estimert utnyttbar levetid Estimert utnyttbar levetid for inneværende periode og sammenligningsperioder er som følger:

Skip og lignende 10– 25 år
Maskiner og transportmidler 2–10 år
Bygninger og boliger 10-25 år

Avskrivningsmetode, restverdier og utnyttbar levetid revurderes på balansedagen.

Immaterielle eiendeler

Goodwill

HAVFISK har ikke balanseført goodwill per 31.12.2015.

Andre immaterielle eiendeler – Fiskekonsesjoner og andre rettigheter

Fiskekonsesjoner og andre rettigheter som anskaffes, vurderes til anskaffelseskost, fratrukket eventuelle akkumulerte amortiseringer og tap ved verdifall. Fiskerettigheter består av grunnkvoter uten tidsbegrensing og strukturkvoter med tidsbegrensning på hhv 20 og 25 år. Strukturkvotene har bestemt utnyttbar levetid og blir avskrevet over lengden på strukturperioden. Grunnkvotene har ubestemt utnyttbar levetid og blir ikke avskrevet, men årlig testet for verdifall.

Strukturkvotene oppfyller definisjonen av immaterielle eiendeler i henhold til IAS 38 fordi en strukturkvote er en juridisk rettighet og er identifiserbar, og gir økonomiske fordeler som er kontrollerbare for selskapet. Siden det gjelder en tidsbegrenset rettighet, skal strukturkvoten avskrives over kvotens resterende levetid til null, da det ikke er et aktivt marked eller foreligger en forpliktelse for tredjemann til å erverve rettigheten når levetiden er slutt.

Ifølge Stortingsmelding nr 21 (2006-2007) (Strukturpolitikk for fiskeflåten), vil strukturkvotene med forhåndsfastsatt tidsbegrensning etter utløpet av tildelingsperioden bli omfordelt innad i fartøygruppen «torsketrål» og dermed bli en del av fartøyenes grunnkvote. Dette innebærer at dersom en har strukturer i samsvar med gjennomsnittet for fartøygruppen, vil en opprettholde tilnærmet samme fangstkvantum etter at perioden for strukturkvotene har utløpt.

Nærmere informasjon om konsesjoner/fiskerettigheter er gitt i note 11.

Avskrivning konsesjoner

Fiskekonsesjoner i form av strukturkvoter avskrives over strukturperioden. Grunnkvoter avskrives ikke, jmf. note 11. Estimert utnyttbar levetid for inneværende periode og sammenligningsperioder er som følger:

Strukturkvoter 20 – 25 år

Leieavtaler (som leietaker)

HAVFISK har ikke leieavtaler som klassifiseres som finansielle leieavtaler.

Varelager

Varelager regnskapsføres til det laveste av anskaffelseskost og netto realisasjonsverdi. Anskaffelseskost er basert på først-inn først-ut (FIFO) prinsippet. For produserte varer omfatter anskaffelseskostnad kostnader til råvarer, direkte arbeid og andre direkte kostnader samt tilhørende faste produksjonskostnader (som beregnes med utgangspunkt i normal kapasitetsutnyttelse). Netto realiserbar verdi er antatt salgspris under normale forretningsforhold med fradrag av kostnadene forbundet med ferdigstillelse og salg.

Verdifall

Finansielle eiendeler

På balansedagen vurderes finansielle eiendeler med hensyn til om det er objektive indikasjoner på verdifall. En finansiell eiendel regnes for å være utsatt for verdifall dersom det finnes objektive indikasjoner på at en eller flere hendelser har hatt en negativ effekt på estimert fremtidig kontantstrøm for eiendelen, og dette kan måles pålitelig.

Tap ved verdifall knyttet til en finansiell eiendel som måles til amortisert kost utgjør forskjellen mellom balanseført verdi og nåverdi av estimerte fremtidige kontantstrømmer, diskontert med opprinnelig effektiv rente. Når en etterfølgende hendelse gjør at verdifallet reduseres, skal det tidligere innregnede tapet ved verdifall reverseres. Det reverserte beløpet innregnes i resultatet.

Tap ved verdifall på investering tilgjengelige for salg innregnes ved å overføre akkumulerte tap som har blitt innregnet i andre inntekter og kostnader og presentert som virkeligverdireserve i egenkapitalen, til resultatet. Det akkumulerte tapet som blir fjernet fra andre inntekter og kostnader og regnskapsført i resultatet er differansen mellom anskaffelseskost, med fradrag for eventuell tilbakebetaling av hovedstol og amortisering, og dagens virkelige verdi, med fradrag for eventuelle verdifall som tidligere er innregnet i resultatregnskapet. Endringer i avsetningene for verdifall som reflekterer tidsverdi, innregnes som renteinntekter.

Tap ved verdifall reverseres dersom reverseringen objektivt kan knyttes til en hendelse som finner sted etter at tapet ble innregnet. For gjeldsinstrumenter klassifisert som tilgjengelige for salg, innregnes reverseringen i resultatet. For egenkapitalinstrumenter klassifisert som tilgjengelige for salg innregnes reverseringen i andre inntekter og kostnader i totalresultatet.

Konsernet har ikke finansielle investeringer som holdes til forfall.

Ikke-finansielle eiendeler

På balansedagen vurderes det om det er indikasjon på verdifall knyttet til balanseført verdi av ikke-finansielle eiendeler, med unntak av, varelager og eiendeler ved utsatt skatt. Er slike indikasjoner til stede, estimeres eiendelens gjenvinnbare beløp. For immaterielle eiendeler som ennå ikke er tilgjengelige for bruk, eller som har ubestemt utnyttbar levetid, foretas årlig test for verdifall.

Ved test for verdifall grupperes eiendeler i den minste identifiserbare gruppen av eiendeler som genererer inngående kontantstrømmer, og som i all vesentlighet er uavhengige av inngående kontantstrømmer fra andre eiendeler eller grupper av eiendeler (kontantgenererende enhet).

HAVFISK er av den oppfatning at fartøy og tilhørende kvoter, herunder grunnkvoter og strukturkvoter, er den minste identifiserbare gruppen av eiendeler som genererer inngående kontantstrømmer, og som i all vesentlighet er uavhengige av inngående kontantstrømmer fra andre eiendeler eller grupper av eiendeler, ref IAS36.6. Fartøy og kvote hører sammen og betraktes som en kontantgenererende enhet for fortsatt drift. Dette er også sammenfallende med fiskerilovgivningen, hvor det er kombinasjonen av kvote og fartøy det gis ervervstillatelse for:

  • konsesjoner kan bare omsettes sammen med fartøy;
  • strukturkvote kan bare omsettes sammen med grunnkvote;
  • oppsplitting av kvotegrunnlaget skal normalt bare skje innenfor samme konsern; og
  • annen oppsplitting kan bare skje til en annen aktør med grunnkvote.

Gjenvinnbart beløp for en eiendel eller en kontantgenererende enhet er det høyeste av bruksverdi og virkelig verdi fratrukket salgsutgifter. Ved vurdering av bruksverdi neddiskonteres estimerte fremtidige kontantstrømmer til nåverdi med en markedsbasert diskonteringsrente før skatt. Renten hensyntar tidsverdien av penger og eiendelsspesifikk risiko.

Tap ved verdifall innregnes i resultatet dersom balanseført verdi for en eiendel eller kontantgenererende enhet overstiger beregnet gjenvinnbart beløp. Ved innregning av tap ved verdifall knyttet til kontantgenererende enheter, reduseres først balanseført verdi av eventuell goodwill. Deretter fordeles eventuelt gjenværende beløp forholdsmessig på øvrige eiendeler i enheten (gruppen av enheter).

Tap ved verdifall knyttet til goodwill reverseres ikke. For andre eiendeler vurderes det på balansedagen om det finnes indikasjoner på at tap ved verdifall ikke lenger er til stede eller er redusert.

Tap ved verdifall reverseres dersom estimatene i beregningen av det gjenvinnbare beløpet er endret. Reversering foretas kun inntil balanseført verdi tilsvarer verdien som ville vært balanseført, netto etter avskrivning, dersom tap ved verdifall tidligere ikke var innregnet.

Ytelser til ansatte

Lønn og pensjon

Kortsiktig ytelser til ansatte som lønn vurderes på udiskontert basis og innregnes som kostnad etter hvert som tjenesten utføres.

Konsernet har både ytelsesbaserte og innskuddsbaserte pensjonsordninger. For ytelsesbaserte pensjonsordninger er forpliktelsen innregnet lik nåverdien av den ytelsesbaserte forpliktelsen på balansedagen minus virkelig verdi av ordningens eiendeler, med justeringer for aktuarielle gevinster/tap og kostnader ved tidligere perioders pensjonsopptjening. Den ytelsesbaserte forpliktelsen beregnes av uavhengige aktuarer og måles som nåverdien av estimerte fremtidige kontantutbetalinger. Kostnadene ved å stille pensjoner til rådighet belastes resultatregnskapet slik at de regulære kostnadene fordeles over de ansattes antall tjenesteår. Aktuarielle gevinster og tap som forårsakes av erfaringsjusteringer, endringer i aktuarielle forutsetninger og endringer i pensjonsordninger regnskapsføres over det gjennomsnittlige antall gjenværende tjenesteår for de ansatte det gjelder. For innskuddsbaserte pensjonsordninger betales innskuddene til pensjonsforsikringsordninger. Når innskuddene er betalt, gjenstår ingen ytterligere betalingsforpliktelser. Innbetalinger til innskuddsbaserte pensjonsordninger belastes resultatregnskapet for den perioden innskuddet gjelder.

Avsetninger

En avsetning innregnes når det foreligger en lovbestemt eller underforstått forpliktelse, som følge av en tidligere hendelse, det er sannsynlig at dette vil medføre utbetaling eller overføring av andre eiendeler for å gjøre opp forpliktelsen, og forpliktelsen kan måles på en pålitelig måte. Beregnet avsetning utgjør nåverdi av forventet fremtidig kontantstrøm, neddiskontert med en markedsbasert diskonteringsrente før skatt. Renten hensyntar tidsverdien av penger og risikoen knyttet til forpliktelsen.

Prinsipper for inntektsføring

Inntekter innregnes kun hvis det er sannsynlig at fremtidige økonomiske fordeler vil tilflyte HAVFISK og disse fordelene kan måles på en pålitelig måte. Inntekter omfatter her brutto tilførsel av økonomisk gevinst som HAVFISK mottar for egen regning.

Salg av varer

Driftsinntekter for salg av varer innregnes når foretaket har overført betydelige risikoer og fordeler ved eierskapet til kjøperen, inntektsbeløpet kan måles på en pålitelig måte, det er sannsynlig at de økonomiske fordelene som er knyttet til transaksjonen vil tilflyte foretaket, og utgiftene som er påløpt eller vil påløpe i forbindelse med transaksjonen, kan måles på en pålitelig måte.

Omsetning av villfanget fisk er strengt regulert i lov og forskrifter. I henhold til Fiskesalgslagskloven med forskrifter skal all førstehåndsomsetning av villfanget fisk i Norge omsettes gjennom fiskesalgslagene. For HAVFISK sin del vil dette i praksis si Norges Råfisklag og Sunnmøre og Romsdal Fiskesalgslag. Omsetningsformen er forskjellig for fersk og frossen fisk. Frossen fisk blir normalt losset på et nøytralt fryselager. Salgslagene omsetter deretter fisken i store eller mindre parti gjennom auksjoner der godkjente kjøpere får gi bud. Når auksjonen er avsluttet, utsteder salgslaget en salgsbekreftelse og det solgte partiet blir overført til kjøper. På grunnlag av salgsbekreftelsen utsteder salgslagene sluttseddel og avregning som danner grunnlaget for inntektsføringen i regnskapet. HAVFISK har også anledning til å inngå kontrakter direkte med en kjøper, men kontrakten må da godkjennes av salgslaget. Salgsbekreftelse blir utstedt av salgslaget når kjøper og selger har bekreftet kontrakten. Avregning og inntektsføring i regnskapet blir deretter foretatt tilsvarende som ved auksjonssalg.
Når det gjelder omsetning av fersk fisk er prosessen noe forskjellig. HAVFISK leverer med noen få unntak all sin ferske fisk til Norway Seafoods' anlegg i Nordland og Finnmark. Fisken blir da levert direkte til et anlegg som utsteder landingsseddel og eller sluttseddel som er grunnlaget for avregningen som Råfisklaget utsteder. Salget er gjennomført ved signering av landingsseddel/sluttseddel og dette danner grunnlaget for inntektsføringen i regnskapet .

Leieavtaler (som utleier)

Leieavtaler klassifiseres som finansiell eller operasjonell i samsvar med avtalens reelle innhold ved kontraktsinngåelse. Leieavtaler klassifiseres som finansiell dersom alle risikoer og fordeler forbundet med eierskapet i det vesentligste er overført til utleier. Øvrige leieavtaler klassifiseres som operasjonell.

Leiebetalinger under operasjonelle leieavtaler innregnes i resultatet lineært over leieperioden. Leieinsitamenter som mottas innregnes som en integrert del av totale leiekostnader.

I en finansiell leieavtale fordeles minsteleie mellom finanskostnader og reduksjon i utestående forpliktelse. Finanskostnaden fordeles over leieperioden slik at det blir en konstant periodisk rentesats beregnet på gjenværende forpliktelse i balansen, jmf. note 12.

Kostnader

Finansinntekter og -kostnader

Finansinntekt består av renteinntekt på finansielle investeringer (inkludert finansielle eiendeler klassifisert som tilgjengelig for salg), mottatt utbytte, salgsgevinst knyttet til finansielle eiendeler tilgjengelige for salg, endring i virkelig verdi for finansielle eiendeler til virkelig verdi over resultatet, samt gevinst på sikringsinstrumenter innregnet i resultatet. Renteinntekter innregnes ved bruk av effektiv rente-metoden.

Mottatt utbytte inntektsføres når det vedtas av generalforsamlingen i det foretak det mottas fra.

Finanskostnader består av rentekostnader på lån, renteeffekten på neddiskonterte avsetninger, endringer i virkelig verdi for finansielle eiendeler til virkelig verdi over resultatet, resultatført verdifall på finansielle eiendeler, og resultatført tap på sikringsinstrumenter. Lånekostnader som ikke er direkte henførbare til anskaffelse, tilvirkning eller produksjon av en kvalifiserende eiendel, innregnes i resultatet ved bruk av effektiv rente-metode.

Valutagevinster og –tap rapporteres som et nettobeløp.

Skattekostnad

Skattekostnad består av periodeskatt og utsatt skatt. Skattekostnad innregnes i resultatet, med unntak for skatt på poster innregnet direkte i egenkapital, som innregnes i egenkapitalen.

Periodeskatt er betalbar skatt på skattepliktig inntekt for året, basert på skattesatser som var vedtatt eller i all hovedsak vedtatt på balansedagen. Endring i beregnet periodeskatt for tidligere år inngår i beløpet.

Utsatt skatt beregnes på bakgrunn av forskjeller mellom balanseførte verdier og skattemessige verdier på eiendeler og forpliktelser på balansedagen.
For følgende midlertidige forskjeller innregnes ikke utsatt skatt:

  • førstegangsinnregning av eiendeler eller forpliktelser i en transaksjon som ikke er en virksomhetssammenslutning og som ikke påvirker regnskapsmessig eller skattepliktig inntekt ved innregning.
  • forskjeller knyttet til investeringer i datterselskap og felleskontrollerte foretak, i den grad det er sannsynlig at forskjellene ikke vil reverseres i overskuelig fremtid.
  • skatteøkende midlertidige forskjeller ved førstegangsinnregning av goodwill.

Utsatt skatt måles ved bruk av forventet skattesats på tidspunkt for reversering av de midlertidige forskjellene.

Eiendeler og forpliktelser ved utsatt skatt motregnes dersom:

  • konsernet har juridisk rett til å motregne eiendeler og forpliktelser ved periodeskatt.
  • eiendeler og forpliktelser ved utsatt skatt gjelder inntektsskatt som ilegges av samme skattemyndighet på samme skattepliktige enhet, eller ulike skattepliktige enheter som har til hensikt å gjøre opp skatten netto, eller å realisere enhetenes skatteeiendeler og forpliktelser samtidig.

Eiendel ved utsatt skatt innregnes i den grad det er sannsynlig at den kan utnyttes mot fremtidig skattepliktig inntekt. Posten revurderes på hver balansedag, og reverseres i den grad det ikke lenger er sannsynlig at skattefordelen vil bli realisert.

Utbytte

Utbytte føres i regnskapet i den rapporteringsperioden de ble godkjent av konsernets aksjeeiere.

Resultat per aksje

Beregningen av resultat per aksje er basert på resultat henførbart til ordinære aksjer ved bruk av vektet gjennomsnittlig antall utestående aksjer i perioden, etter fradrag av gjennomsnittlig antall egne aksjer i perioden.

Beregningen av utvannet resultat per aksje samsvarer med beregningen av ordinært resultat per aksje, men gir samtidig virkning for alle utvannende potensielle ordinære aksjer utestående i perioden, dvs.: Resultatet henførbart til ordinære aksjer økes med etter skatt-beløp av utbytte og renter som er inntektsført i perioden når det gjelder de utvannende potensielle ordinære aksjene, og justeres for eventuelle andre endringer i inntekt eller kostnad som ville følge av konvertering av de utvannende potensielle ordinære aksjene. Vektet gjennomsnittlig antall ekstra ordinære utestående aksjer som ville vært utestående under forutsetning av konvertering av alle utvannende potensielle ordinære aksjer, øker det gjennomsnittlige antallet utestående ordinære aksjer.

Sammenligningstall

Der det er påkrevd, er sammenligningstall justert slik at de harmonerer med endringene i inneværende års regnskapspresentasjon.

Segmentrapportering

IFRS 8 Driftssegmenter identifiserer segmenter basert på konsernets interne ledelses- og rapporteringsstruktur. Selskapets øverste beslutningstakere, som er ansvarlig for allokering av ressurser til vurdering av inntjening i driftssegmentene, er definert som ledergruppen og styret. Aktivitetene i konsernet var tidligere inndelt i fem hoveddeler, Fangst, Foredling Norge, Foredling Danmark, Foredling Frankrike og elimineringer. Som en følge av beslutningen om å dele ut Norway Seafoods til aksjonærene i Aker Seafoods (nå Havfisk) i 2011, ble fire av fem segmenter skilt ut av konsernet. HAVFISK rapporterer etter utdelingen kun ett segment som er fangst.

Fastsettelse av virkelig verdi

Regnskapsprinsipper og note informasjon krever at virkelig verdi fastsettes, både for finansielle og ikke-finansielle eiendeler og forpliktelser. Virkelig verdi fastsettes for måle- og/eller opplysningsformål, basert på metoder beskrevet nedenfor. Der det er relevant er det gitt ytterligere informasjon om de forutsetninger som er anvendt i notene for de respektive eiendeler og forpliktelser.

Skip, eiendom, anlegg og utstyr

I en virksomhetssammenslutning innregnes eiendom, anlegg og utstyr til markedsverdi. For eiendom er markedsverdi estimert salgspris mellom to uavhengige parter i en transaksjon på armlengdes avstand. Markedsverdi for anleggsenheter, utstyr og inventar er basert på markedspriser for tilsvarende eiendeler.

Immaterielle eiendeler

For patenter og varemerker overtatt i en virksomhetssammenslutning er virkelig verdi basert på estimert neddiskontert royalty som ville ha blitt utbetalt dersom konsernet ikke hadde hatt kontroll over patentet eller varemerket. Virkelig verdi for andre immaterielle eiendeler er basert på neddiskontert forventet kontantstrøm fra bruk og eventuelt salg av eiendelene.

Beholdninger (varelager)

Virkelig verdi av varelager overtatt i en virksomhetssammenslutning er estimert salgspris i ordinær virksomhet fratrukket utgifter til ferdigstilling og salg, tillagt en fortjenestemargin basert på nødvendig innsats for å ferdigstille og selge varelager.

Investeringer i aksjer og obligasjoner

Noterte verdipapirer

Virkelig verdi av noterte verdipapirer settes til børskurs (siste kjøpskurs) på balansedagen for likvide investeringer.

Unoterte verdipapirer

Det brukes flere verdsettelsesmetoder for å måle virkelig verdi av unoterte investeringer. I tilfeller hvor det nylig har skjedd en armlengdes transaksjon i det aktuelle verdipapiret danner transaksjonsprisen grunnlag for verdi. Dersom det ikke nylig har forekommet en armlengdes transaksjon, utledes selskapets verdi gjennom en relativ verdsettelse av sammenlignbare noterte selskaper, justert for individuelle egenskaper som størrelses- og utvalgsforskjeller mellom sammenlignbare selskaper. En annen metode som benyttes for disse er å neddiskontere estimerte fremtidige kontantstrømmer til nåverdi med en markedsbasert diskonteringsrente før skatt. Det brukes også andre verdsettelsesmetoder enn beskrevet ovenfor i tilfeller hvor disse bedre gjenspeiler virkelig verdi av en unotert investering.

Kundefordringer og andre fordringer

Virkelig verdi av kundefordringer og andre fordringer, med unntak av anleggskontrakter under utførelse, beregnes som nåverdi av fremtidige kontantstrømmer, diskontert med markedsrenten på balansedagen.

Derivater

Valutaterminer er målt til virkelig verdi i forhold til observert terminkurs på kontrakter med tilsvarende løpetid på balansedagen. Virkelige verdi på rentebytteavtaler er nåverdien av fremtidige kontantstrømmer beregnet ut fra observerte markedsrenter på balansedagen inkludert påløpte renter.
Fastpriskontrakter på bunkersolje er målt til markedspris på balansedagen i forhold til prisen i derivatet, neddiskontert fra forfallstidspunktet for derivatet til balansedagen.

Finansielle forpliktelser som ikke er derivater

Virkelig verdi fastsettes for informasjonsformål. Virkelig verdi på likvide børsnoterte obligasjoner er basert på markedskurser, andre forpliktelser beregnes som nåverdien av fremtidige kontantstrømmer for renter og avdrag, diskontert med markedsrenten på balansedagen. For konvertible obligasjoner skilles konverteringsretten og lånet, for lånet anvendes en markedsrente gjeldende for tilsvarende lån uten konverteringsrett. For finansielle leieavtaler er markedsrenten basert på tilsvarende leieavtaler.

Finansiell risikostyring

Finansiell risiko

Gjennom sine aktiviteter, eksponeres konsernet for ulike former for finansiell risiko: markedsrisiko (herunder endringer i valutakurser, renterisiko, utvikling i oljepris og prisrisiko), kredittrisiko, likviditetsrisiko og kontantstrøm renterisiko. Konsernets overordnede plan for risikostyring fokuserer på uforutsigbarhet i finansmarkedene og søker å minimalisere potensielle uheldige følger for konsernets finansielle resultater. Konsernet benytter finansielle derivater for å sikre seg mot visse typer risikoeksponering. Risikostyring er underlagt prinsipper utarbeidet av styret. Prinsipper og systemer for risikostyring gjennomgås jevnlig for å gjenspeile endring i aktiviteter og markedsbetingelser.

Kapitalforvaltning

Styrets mål er å arbeide opp en sterk kapitalbase, for å bevare investors, kreditors og markedets tillit, og for å utvikle forretningsvirksomheten. Kapitalavkastningen overvåkes av styret på lik linje som vurderinger av utbytte.


Legg til min rapport

Skriv ut
ÅRSRAPPORT    /     HAVFISK ASA     +47 70 11 86 00      post@havfisk.no     havfisk.no